El Araj Excavation Project

Sankt Peters fødeby funnet

Arkeologer har gravd ut en mosaikk som hyller «den øverstkommanderende for de himmelske apostlene». Ifølge forskerne avgjør mosaikken en 1500 år gammel strid om hvor Sankt Peter stammer fra.

Hvor ble Sankt Peter født? I over 700 år hevdet to byer hardnakket å være hjemmet til grunnleggeren av den kristne kirken og den første paven i Roma. Landsbyen Kapernaum ved Genesaretsjøen bygget ikke mindre enn to kirker oppå apostelens antatte barndomshjem.

Rivalen Betsaida sju kilometer lenger øst bygget én kirke, men skrøt også av å være stedet hvor Jesus mettet 5000 tilhengere ved hjelp av fem brød og to fisker. Bibelen nevner begge byene som mulige fødesteder for Peter (ca. 1–68 e.Kr.).

Både Kapernaum og Betsaida ble forlatt i middelalderen og forsvant fra kartet, men nå kan arkeologene fastslå hvilken by som hadde rett.

Både Kapernaum (t.v.) og Betsaida (t.h.) lå ved Genesaretsjøen i det nordlige Israel.

© Shutterstock

Betsaida går av med seieren

I sakristiet til en kirke i den nordisraelske byen el-Araj har arkeologer funnet en mosaikkinskripsjon som avslører at den bibelske byen Betsaida sannsynligvis lå her. Kirken er fra det første århundret e.Kr., og mosaikken inneholder en inskripsjon på gammelgresk som hyller: «øverstkommanderende for de himmelske apostlene».

Ifølge arkeologene fra Kinneret College i Israel kan det bare tolkes som en referanse til apostelen Peter.

«Ettersom den byantinske tradisjonen ofte nevner Betsaida som Peters hjem – fremfor Kapernaum, som mange heller til i dag – er kirken sannsynligvis reist over hans hjem», forklarer utgravningens leder Steven Notley.