Shutterstock
Scientologikirke i Los Angeles.

Scientologi – science fiction eller religion?

De fleste har en mening om scientologi, men hva foregår egentlig bak kulissene? Følg den nyreligiøse bevegelsen fra den første åpenbaringen under et tannlegebesøk til den blir husreligion i Hollywood.

Er scientolog en kirke eller svindel? Her får du hele historien om bevegelsen fra den første visjonen til erobringen av Hollywood.

Lystgassen i tannlegestolen

Grunnsteinene til den nyreligiøse bevegelsen scientologi ble lagt under et tannlegebesøk i USA i 1938.

Mannen i tannlegestolen var amerikanske Lafayette Ron Hubbard. Den 27 år gamle science fiction-forfatteren skulle bare få trukket en tann, men da han ble bedøvet med lystgass, fikk han med egne ord en «ut av kroppen-opplevelse».

Opplevelsen overbeviste Hubbard om at sjelen vår ikke er bundet til kroppen, men kan forlate sitt kjødelige fengsel og bosette seg i et nytt, ungt hylster slik at vi dermed kan leve evig.

L. Ron Hubbard forlot tannlegen som en forvandlet mann og oppsummerte sin nyreligiøse åpenbaring i boken Excalibur.

Bestselger ble startskuddet til scientologi

Teksten ble imidlertid aldri utgitt, da innholdet, ifølge L. Ron Hubbard selv, var så eksplosivt at «fire av de femten personene som leste manuskriptet, ble sinnssyke».

Det følgende tiåret foredlet L. Ron Hubbard teoriene sine, og i 1950 utga han scientologiens svar på Bibelen: «Dianetikk: Den moderne vitenskap om mental sunnhet».

Den grunnleggende ideen bak verket – og scientologi generelt – er følgende: Mennesket er et åndelig vesen som gjennom en spesiell form for terapi, «dianetikk», kan frigjøre seg fra traumer og derved oppnå et stadium av guddommelig erkjennelse der sjelen forlater kroppens hylster og bosetter seg i et nytt, altså faktisk evig liv.

L. Ron Hubbard holder et seminar om terapiformen dianetikk-

Grunnleggeren av scientologi, L. Ron Hubbard, holder et seminar om terapiformen dianetikk i Los Angeles i 1950 i kjølvannet av sin bestselger Dianetikk: Den moderne vitenskap om mental sunnhet.

© Wikimedia Commons/Los Angeles Daily News

Fra bestselger til kirke

Hubbards halvveis religiøse hovedverk ble en gigantisk bestselger, og «Dianetikk» har så langt solgt rundt 88 millioner eksemplarer i over 50 land.

L. Ron Hubbard brukte bestselgeren som utgangspunkt for grunnleggelsen av en helt ny religion kalt scientologi på begynnelsen av 1950-tallet.

«Han begynte selv å tro at han var en frelser og en helt, at han virkelig var guddommelig», skrev Hubbards daværende kone, Sara Northrup, om mannen sin i 1952.

To år senere, i 1952, ble den første kirken kalt «Church of Scientology» åpnet i Los Angeles i USA.

Den kirken er fortsatt hovedsetet for scientologi, som har medlemmer over hele verden. I dag er det ca. 8500 scientologikirker over hele verden.

David Miscavige, leder av scientologi

Etter at stifteren av scientologi, L. Ron Hubbard, døde i 1986, tok hans mangeårige assistent, David Miscavige, over som leder av bevegelsen. David Miscavige er fortsatt scientologis religiøse leder.

© Wikimedia Commons

Scientologi fritas for skatt

Ifølge scientologi selv ligger religionens medlemstall i dag på vel åtte millioner. Medlemstallet er imidlertid svært omdiskutert, og frafalne scientologer påstår at scientologi bare har knappe hundre tusen aktive medlemmer.

Da L. Ron Hubbard døde i 1986, ble han etterfulgt av Hubbards personlige assistent, David Miscavige. Seks år senere fikk scientologi i 1993 status som kirke i USA. Det var en stor seier fordi det betydde at scientologi ble fritatt for å betale skatt.

Kritikere har senere uttalt at avtalen med det amerikanske skattevesenet kun kom i stand fordi scientologi truet med å saksøke hver eneste av skattevesenets medarbeidere hvis de ikke ble godkjent som kirke.

Skattefritaket har gjort scientologi til en særdeles velstående organisasjon med en formue på omkring tre milliarder dollar.

Slik blir man scientolog

Auditering i scientologi med E-meter.

Auditering blir i scientologi utført med et E-meter.

© ANDREW WALTERS/Imageselect

Scientologi er en blanding av psykoterapi og religion som letter åndelig innsikt gjennom en spesiell terapipraksis kalt auditering.

Målet med auditering er ifølge scientologi å oppdage og fjerne traumer fra dette eller et tidligere levd liv og derved oppnå «åndelig frigjøring».

Auditeringen foregår sammen med en såkalt auditør og ved hjelp av et E-meter, som er en boks med to ledninger med elektroder i enden, som ifølge scientologi kan spore traumer hos personen som holder elektrodene.

For å få den ultimate innsikten og til slutt frigjøre seg fra sitt kjødelige hylster må man gjennom terapi og religiøs lære forsere ulike trinn opp til det høyeste åndelige nivået, som kalles «OT 8».

Cruiseskip er porten til fullkommenhet

Freewinds – Scientologis cruiseskip

Freewinds* er navnet på et cruiseskip eid av scientologi. Skipet, som holder til i Karibia, er det eneste stedet hvor scientologer kan nå til det høyest oppnåelige nivå i religionen, det såkalte OT 8.

© Wikimedia Commons

OT står for operere thetan. Thetanen er scientologis svar på sjelen, og å være «opererende» vil bl.a. si å kunne telepatere og forlate sin egen kropp.

For å nå dette stadiet – og dermed utsiktene til evig liv – må man krysse det scientologi kaller «Broen til fullkommen frihet».

I tillegg til intense terapiøkter må medlemmene utdanne seg i L. Ron Hubbards lære for å krysse broen.

Les også: Olympens 12 greske guder

Prisen for å bli scientolog

Beregninger viser at scientologer betaler knapt en halv million dollar i gjennomsnitt for å komme helt til topps i scientologis religiøse rangsystem.

Jo mer penger du legger inn i kirken, desto høyere «innsikt» får du også i den religiøse læren, som til syvende og sist kan gi tilgang til evig liv i form av reinkarnasjon.

I tillegg til den halve millionen kommer utgifter til auditering, reiser, donasjoner osv., som i snitt løper seg til et par millioner dollar.

Nicole Kidman og Tom Cruise

Nicole Kidman og Tom Cruise i 1992. Tom Cruise er fortsatt en sentral person i scientologi. Nicole Kidman studerte etter sigende også flittig scientologi, i hvert fall i begynnelsen av parets elleve år lange forhold.

© Shutterstock

Tom Cruise – scientologis galionsfigur

Det sier seg selv at det er de færreste mennesker som kan putte millioner i scientologis kirkebøsse.

Derfor har scientologi også jobbet målrettet i flere tiår for å lokke rike Hollywood-stjerner inn i kulten sin.

På 1950-tallet lanserte L. Ron Hubbard programmet «Project Celebrity», som ga medlemmene en økonomisk belønning for å verve Hollywood-stjerner til scientologi.

På slutten av 1960-tallet åpnet scientologi sitt første såkalte Celebrity Center i Hollywood, etterfulgt av en rekke avdelinger i New York, Las Vegas og Nashville.

De mest fremtredende medlemmene av scientolog i dag er skuespillerne John Travolta og Tom Cruise.

Sistnevnte har vært en gallionsfigur for den religiøse kulten siden han første gang offentliggjorde medlemskapet sitt under et intervju med den amerikanske tv-journalisten Barbara Walters i 1992.

Tom Cruise mottar scientologimedalje

I 2004 fikk Tom Cruise scientologis «Freedom Medal of Valor» under en storslått seremoni i Los Angeles, hvor scientologikirkens nåværende leder, David Miscavige, kalte Cruise «den mest dedikerte scientolog i verden».

I 2004 fikk Tom Cruise scientologis «Freedom Medal of Valor» under en storslått seremoni i Los Angeles, hvor scientologikirkens nåværende leder, David Miscavige, kalte Cruise «den mest dedikerte scientolog i verden».

South Park vs. scientologi

I 2005 fikk den amerikanske animasjonsserien «South Park» scientologi på nakken da de i episoden «Trapped in the Closet» gjorde narr av scientologen Tom Cruise og enda verre avslørte deler av scientologireligionens historie, som ellers kun var forbeholdt høytstående medlemmer.

I episoden forteller South Park-skaperne hvordan scientologi tror at det levde gudelignende skapninger kalt thetaner i en fjern galakse for fire kvadrillioner år siden.

For 75 millioner år siden ble imidlertid thetanene tatt til fange av en intergalaktisk krigsherre ved navn Xenu og sendt ned til jorden. Her ble de lenket til vulkaner og sprengt i luften med hydrogenbomber, noe som resulterte i at sjelene deres tok bolig i menneskene.

Hensikten med scientologi er å lære thetanens opprinnelse som en guddommelig skapning, slik at den – det vil si sjelen – kan frigjøre seg fra sitt jordiske legeme og ta bolig i et nytt og derved leve videre.

Tom Cruise nektet å reklamere for filmen «Mission: Impossible 3» hvis South Park-episoden ble sendt på nytt. South Park-skaperne Trey Parker og Matt Stone ble dessuten truet med rettssak av scientologikirken hvis episoden ble vist igjen.

I 2011 kom det frem at scientologikirken prøvde å grave opp skitt om South Park-skaperne etter episoden i et forsøk på å diskreditere dem i pressen. Det lyktes imidlertid ikke.

Les også: 5 ville profetier fra Nostradamus

Tidslinje over scientologis historie

1950: Scientologis «bibel» utgis

Science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard utgir boken Dianetikk: Den moderne vitenskap om mental sunnhet. Boken blir en internasjonal bestselger og danner grunnlaget for scientologis religiøse lære.

1952: Scientologi debuterer som religion

L. Ron Hubbard utgir boken Scientologi: En historie om mennesket og lanserer for første gang den filosofiske og religiøse læren bak den nye religionen.

1954: Scientologi åpner den første kirken

«Church of Scientology» åpnes på Sunset Boulevard. Det er den første offisielle kirken dedikert til den nye religionen scientologi.

1986: L. Ron Hubbard dør

Scientologis grunnlegger dør etter et hjerteanfall på ranchen sin ved byen San Luis Obispo i California. Hans personlige assistent, David Miscavige, tar over som religiøs leder for bevegelsen.

1993: Scientologi får status som kirke i USA

Etter mer enn 40 års kamp mot det amerikanske skattesystemet får scientologi status som kirke i USA og blir dermed fritatt for å betale skatt.

2015: Dokumentar går til angrep på scientologi

HBO-dokumentaren «Scientologi – troens fengsel?» får premiere og tegner et portrett av scientologis indre krets som en flokk pengegriske voldspsykopater som mishandler sine nåværende medlemmer og sjikanerer de tidligere.

Scientologi svarte tilbake på kritikken med et fem sider langt brev offentliggjort i The Hollywood Reporter.

Her hevder kirken bl.a. at Alex Gibneys dokumentar i gjennomsnitt inneholder en alvorlig feil hvert annet minutt.

Dokumentar forteller stygg sannhet om scientologi

Listen over Hollywood-stjerner som etter dette har snudd ryggen til scientologi, har vokst de siste årene, og mange skuespillere og film- og tv-folk har offentlig uttrykt sin misnøye med religionen.

I den eksplosive dokumentaren «Scientologi – troens fengsel?» av Alex Gibney fra 2015 står flere av dem frem og forteller om sine opplevelser med scientologi. Og det er hard kost.

Ifølge dokumentaren spionerer scientologi systematisk på medlemmene og truer med å avsløre hemmeligheter om deres privatliv hvis de forlater kirken. Mest grufulle er de forferdelige skildringene av scientologis omskoleringsleir kalt «Hullet».

Hullet består av en håndfull tomme campingvogner ute foran kirkens eiendom i California. Her blir «tvilere» utsatt for hardt fysisk arbeid og fysisk avstraffelse i flere måneder, mens de lever utelukkende på kirkens matavfall.

En av de mest frittalende kritikerne i dokumentaren er manusforfatter og regissør Paul Haggis («Million Dollar Baby», «Crash»). Han har også tidligere fortalt om sine opplevelser med scientologi i en omfattende The New Yorker-artikkel fra 2011.

«Jeg var i en religiøs kult i 34 år. Alle andre kunne se dette. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke kunne det selv», sier han i intervjuet.

5 kjente nåværende eller tidligere scientologer

John Travolta ved premiere på scientologifilm

John Travolta og hans kone, Kelly Preston, ved premieren på scientologifilmen «Battlefield Earth», som Travolta spilte en stor rolle i tilblivelsen av. Filmen er basert på en science fiction-roman av L. Ron Hubbard fra 1982.

© Flickr/RA.AZ og Shutterstock

Tom Cruise

Scientologis gallionsfigur. Den hittil eneste mottakeren av bevegelsens Freedom Medal of Valor.

John Travolta

Spilte en stor rolle i tilblivelsen av filmatiseringen av L. Ron Hubbards roman Battlefield Earth. Mangeårig medlem av scientologi.

Chick Corea

Jazzmusiker og komponist.

Elisabeth Moss

Stjernen fra bl.a. «The Handmaid’s Tale» og «Mad Men».

Beck

Faren til den amerikanske musikeren hadde vært scientolog i det meste av Becks liv. Beck fortsatte tradisjonen.

Scientologiordbok

Bunke med bøker om scientologis dianetikk

En bunke av L. Ron Hubbards bok Dianetics og en parodi på samme bok fra det amerikanske satiremagasinet National Lampoon: Diarrhetics.

© Flickr/Anonymous9000 og Shutterstock

Få oversikt over noen av de viktigste begrepene i scientologis religiøse lære.

Auditering

Auditering er en spesiell terapiform eller åndelig veiledning som står sentralt i scientologis lære. Målet med auditering er ifølge scientologi «menneskets åndelige frigjøring», som oppnås ved å oppspore og fjerne traumer fra dette eller tidligere liv.

E-meter

E-meteret er det sentrale verktøyet i auditeringen og blir brukt av en såkalt auditør. E-meteret består av en boks med to ledninger med elektroder i enden, som ifølge scientologi kan lokalisere traumer hos personen som holder elektrodene.

Engram

Ifølge scientologi er mennesket begrenset av sitt reaktive sinn. Det er den delen av sinnet som skjuler alle traumatiske eller smertefulle erfaringer – også kalt engrammer. Ifølge scientologi gir engrammene seg utslag som irrasjonell adferd og psykosomatisk sykdom.

Clear

Clear er ifølge scientologi den tilstanden man oppnår gjennom den spesielle terapiformen auditering. Man oppnår tilstanden Clear når et menneske er blitt frigjort fra sine traumer – kalt engrammer – fra både dette og tidligere liv.

Dianetikk

Dianetikk er en teori og terapeutisk behandlingsform utviklet av scientologis grunnlegger, L. Ron Hubbard, og beskrevet i boken Dianetikk: Den moderne vitenskap om mental sunnhet. Dianetikk handler primært om bevissthetens struktur og funksjon.