1870-årene: Arbeiderne kastet hemningene
Feriereiser var på begynnelsen av 1800-tallet noe de fleste briter bare kunne drømme om. Alt dette endret seg med byggingen av jernbaner, som rundt midten av århundret gjorde at flere fikk mulighet til å reise over lengre avstander.
Bedre forhold med høyere lønn og mer frihet ga arbeiderne på de store fabrikkene i den nordlige delen av landet mulighet for å feriere borte fra hjemmet.
Ferien varte for de fleste en uke, som ble tilbrakt på badehotell eller i leide hytter på vestkysten av England. Byene Blackpool og Southend-on-Sea var spesielt populære.
Bading foregikk i tekkelige badedrakter, for dyden tok ikke ferie i Victoriatiden.

Teater sørget for underholdingen. Når gjestene ikke badet, kunne de more seg over de populære dukkene Punch og Judy.
Dansesteder, musichalls og varieté-forestillinger ga imidlertid gjestene gode anledninger til å slå seg løs når kveldsmørket la strendene øde.
Fordel: Ferie ga arbeidere helse og styrke. Sjøopphold ga befolkningen mulighet for å hvile ut, få frisk luft og samle krefter til arbeidet.
Ulempe: Vold og slagsmål hørte med til ferien. Feriegjester som kastet alle hemninger, havnet gjerne i slosskamp. Det gjaldt særlig unge menn.
1930-årene: Overklassen dro på safari
Med de nye langtrekkende passasjerflyene var fotosafari i det fjerne Afrika innen rekkevidde, i hvert fall for overklassen.
De reisende bodde komfortabelt i telt med bad og toalett. Om kvelden nøt safarigjestene cocktail-drinker og gourmetmat til lydene fra savannens ville dyr.
Hollywood-filmer som «Kong Salomons miner» bidro til å gjøre safari populært. Med smarte håndholdte kameraer kunne de reisende selv ta opp film og bilder til å vise frem for vennene hjemme.

En reise i Afrika var ren avslapping.
1960-årene: Charterreiser gjorde ferie til ren luksus
Etterkrigstidens økonomiske oppsving betydde at også vanlige europeere fikk råd til å dra på ferie til utlandet.
Korsika, Mallorca og Costa Brava ble foretrukne mål for nordeuropeere med sans for sol og avslapping.
Alt på turen var nøye planlagt hjemmefra av reiseselskapet, slik at de ferierende kunne nyte livet og de eksotiske omgivelsene fullt ut.
Charterreisen var for mange den første kontakten med fremmede land og skikker, og førte til nye vaner. Reisene gjorde det blant annet populært å drikke vin til maten.

For mange ble charterturen en årlig begivenhet.