Klokken har passert midnatt da storfyrstinne Anastasia den 17. juli 1918 blir vekket av Romanov-familiens lege, Eugene Botkin. Han ber henne kle på seg. Kort tid etter blir den 17 år gamle Anastasia – sammen med resten av familien og tjenerne deres – ført ned til et kjellerrom.
Året før hadde Anastasias far, tsar Nikolaj 2., abdisert. En borgerkrig brøt deretter ut mellom de russiske bolsjevikene og landets tsartro, men dessverre for Anastasia er familien hennes i kommunistenes varetekt.
«Åh Gud, for skuffelse! En fjerde pike.» Ksenija Aleksandrovna (Anastasias tante) da Anastasia ble født den 18. juni 1901.
Nå nærmer tsartro styrker seg Jekaterinburg, og familien må derfor flyttes til et trygt sted, får de vite. Men det er løgn – kommunistene har langt mer brutale planer. Plutselig kommer en gruppe væpnede menn inn i kjellerrommet. En av dem leser opp en ordre, og et øyeblikk senere fyller kruttrøyk det lille kjellerrommet.
Slik ble den detroniserte tsar Nikolaj og familien og tjenerne hans henrettet. Angivelig. Men helt siden den skjebnesvangre natten har det florert rykter om at den yngste av Nikolajs fire døtre, Anastasia, faktisk overlevde den brutale henrettelsen.
KONKLUSJON: Løgnene skyldtes mental ustabilitet og penger
Forestillingen om at storfyrstinne Anastasia skulle ha overlevd henrettelsen av tsarfamilien, er motbevist av DNA-analyser.
Hvorfor flere kvinner gjennom hele 1900-tallet hevdet å være Anastasia, kan skyldes flere ting: et ønske om å bli berømt, drømmen om å få del i Romanov-familiens enorme formue eller psykisk sykdom.
Anna Anderson ble for eksempel innlagt på et mentalsykehus i Berlin da hun for første gang fremførte sin påstand om at hun var Anastasia på begynnelsen av 1920-tallet. Innleggelsen skyldtes at hun hadde prøvd å ta sitt eget liv ved å hoppe fra en bro.
Så sent som i 1995 sto en kvinne ved navn Natalya Bilikhodze frem og påsto at hun var Anastasia. Samtidig stilte hun krav om å få del i Romanov-familiens formue, men uten hell.
MYTEKNUSERNES DOM:
Anastasia ble drept i 1918.