Boissonnas et Eggler, St. Petersburg, Nevsky 24. – Bain News Service, publisher. & www.rusarchives.ru/evants/exhibitions/vzfar.shtml & La Fausse Anastasie/Pierre Gilliard/Payot of Paris & Shutterstock
Anastasia-tsarfamilien-mord

«Anastasia overlevde mordet på tsarfamilien»

Under den russiske borgerkrigen ble tsar Nikolaj 2. og familien hans drept i Jekaterinburg i 1918. Men ifølge vedvarende rykter unnslapp den yngste datteren, Anastasia, de kommunistiske bødlene.

Klokken har passert midnatt da storfyrstinne Anastasia den 17. juli 1918 blir vekket av Romanov-familiens lege, Eugene Botkin. Han ber henne kle på seg. Kort tid etter blir den 17 år gamle Anastasia – sammen med resten av familien og tjenerne deres – ført ned til et kjellerrom.

Året før hadde Anastasias far, tsar Nikolaj 2., abdisert. En borgerkrig brøt deretter ut mellom de russiske bolsjevikene og landets tsartro, men dessverre for Anastasia er familien hennes i kommunistenes varetekt.

«Åh Gud, for skuffelse! En fjerde pike.» Ksenija Aleksandrovna (Anastasias tante) da Anastasia ble født den 18. juni 1901.

Nå nærmer tsartro styrker seg Jekaterinburg, og familien må derfor flyttes til et trygt sted, får de vite. Men det er løgn – kommunistene har langt mer brutale planer. Plutselig kommer en gruppe væpnede menn inn i kjellerrommet. En av dem leser opp en ordre, og et øyeblikk senere fyller kruttrøyk det lille kjellerrommet.

Slik ble den detroniserte tsar Nikolaj og familien og tjenerne hans henrettet. Angivelig. Men helt siden den skjebnesvangre natten har det florert rykter om at den yngste av Nikolajs fire døtre, Anastasia, faktisk overlevde den brutale henrettelsen.

Anastasia-rom-mord-tsarfamilie

Bolsjevikene drepte tsar Nikolaj 2. og familien hans under den russiske borgerkrigen.

© Album/Oronoz/Imageselect

FOR OG IMOT: Manglende lik skapte tvil

Likene var borte da «de hvite» – kommunistenes fiender – inntok Jekaterinburg omtrent en uke etter tsarfamiliens påståtte endelikt.

Vedvarende rykter ville imidlertid ha det til at ett eller flere av barna hadde overlevd. Kvinner rundt om i Europa hevdet senere å være Anastasia – og spesielt én virket troverdig for alle som møtte henne: Anna Anderson, som bodde i Berlin i 1920.

Flere russiske immigranter i Tyskland trodde at Anna Anderson faktisk var Anastasia. En av dem var Zinaida Tolstoj – en venninne av Anastasias avdøde mor, tsarina Aleksandra Fjodorovna. Gjennom hele livet fastholdt hun at Anna var Anastasia.

Anna Anderson døde i 1984, og hennes DNA ble deretter sammenlignet med DNA fra tsarfamiliens slektninger. Undersøkelsen viste at Anna Anderson umulig kunne være Anastasia.

I 1979 ble de jordiske levningene av tsarfamilien funnet, men oppdagelsen ble ikke allment kjent før et tiår senere. To av familiemedlemmene manglet – skjelettrestene deres ble funnet i 2007. Ifølge eksperter kan en av de to ha vært Anastasia.

Analyser av DNA-et i knoklene som ble funnet, slo i 2009 fast at alle skjelettene som var funnet, stammet fra tsarfamilien. Forskerne har dermed definitivt bevist at ingen av Nikolaj 2.s barn unnslapp henrettelsen i Jekaterinburg i 1918.

Anastasia-rom-mord-Jekaterinburg

Etterforskere ødela veggene i sin jakt på kuler og annet bevismateriale i kjellerrommet hvor tsarfamilien var blitt myrdet.

© www.rusarchives.ru/evants/exhibitions/vzfar.shtml

KONKLUSJON: Løgnene skyldtes mental ustabilitet og penger

Forestillingen om at storfyrstinne Anastasia skulle ha overlevd henrettelsen av tsarfamilien, er motbevist av DNA-analyser.

Hvorfor flere kvinner gjennom hele 1900-tallet hevdet å være Anastasia, kan skyldes flere ting: et ønske om å bli berømt, drømmen om å få del i Romanov-familiens enorme formue eller psykisk sykdom.

Anastasia-Anna-Anderson

I 1957 kom det ut en biografi om Anna Anderson, som fastholdt hennes påstand om at hun i virkeligheten var den russiske storfyrstinne Anastasia.

© La Fausse Anastasie/Pierre Gilliard/Payot of Paris & Shutterstock

Anna Anderson ble for eksempel innlagt på et mentalsykehus i Berlin da hun for første gang fremførte sin påstand om at hun var Anastasia på begynnelsen av 1920-tallet. Innleggelsen skyldtes at hun hadde prøvd å ta sitt eget liv ved å hoppe fra en bro.

Så sent som i 1995 sto en kvinne ved navn Natalya Bilikhodze frem og påsto at hun var Anastasia. Samtidig stilte hun krav om å få del i Romanov-familiens formue, men uten hell.

MYTEKNUSERNES DOM:
Anastasia ble drept i 1918.

© HISTORIE

Lyt også til MYTEKNUSERNE som podcast i din foretrukne app – hvor vi tager favntag med de største skrøner fra historien.