Startskuddet til den russiske revolusjon, som veltet tsarstyret og la fundamentet til opprettelsen av Sovjetunionen, ble avfyrt på begynnelsen av 1917. Og det var landets undertrykte og underbetalte kvinner som hadde fingeren på avtrekkeren.
- februar gikk mer enn 90 000 kvinnelige arbeidere til streik i hovedstaden Petrograd (St. Petersburg i dag) og demonstrerte mot landets tsar Nikolaj 2. med skilt som “Ned med tsaren” og “Nei til krigen”.
Russlands involvering i 1. verdenskrig hadde sendt de fleste menn bort fra kornmarken og ut på slagmarken, og landets matvareproduksjon hadde sunket drastisk.
Og mens sulten gnaget hos den menige russer og de måtte stå i kø for å få fingrene i et enkelt stykke brød, levde en liten herskende klasse rundt tsaren, godseierne og fabrikkeierne i overdådig luksus.
Men i slutten av februar 1917 hadde kvinnene fått nok. De satte hælene i bakken og forlangte forandringer og mer medbestemmelse. Og snart fulgte resten av arbeiderklassen etter.
Den russiske revolusjon hadde gått inn i sin første akt - bedre kjent som februarrevolusjonen. Snart sluttet tsarens soldater seg til kampen mot Nikolaj 2., som abdiserte 15. mars 1917 og kort etter ble sendt i fangenskap i Selo ved St. Petersburg og senere i Tobolsk i Sibir sammen med resten av familien.