Shutterstock
Kaliningrad

Hva er Kaliningrad?

Etter 2. verdenskrig tok russerne en stor del av Tyskland og døpte regionen Kaliningrad. Nå blir innbyggerne i den russiske enklaven rammet av både EUs visumregler og sanksjonene mot Russland.

Kaliningrad-regionen er en russisk enklave ved Østersjøen, som er løsrevet fra resten av Russland. Området er geografisk inneklemt mellom Polen og Litauen.

Regionens viktigste by heter Kaliningrad, men frem til 1945 het den Königsberg og var hovedstad i den tyske regionen Øst-Preussen. Nær slutten av 2. verdenskrig ble området imidlertid okkupert av Den røde armé, og under forhandlingene etter krigen tilfalt området Sovjetunionen.

Deretter ble praktisk talt alle byens 300 000 tyske innbyggere fordrevet eller tvunget på flukt og erstattet med russere.

Kaliningrad

Kaliningrad-regionen har en stor militærstrategisk betydning og huser bl.a. den russiske østersjøflåten.

© Shutterstock

Sanksjoner rammer innbyggerne i Kaliningrad

Kaliningrad-regionen er kjent som det området i Russland med størst økonomisk vekst og har bl.a. en stor produksjon av elektronikk og biler. Samtidig har mange rike russere flyttet til byen Kaliningrad.

Etter at Polen og Litauen ble medlem av EU, har imidlertid innbyggerne i enklaven opplevd det vanskeligere å reise til og fra Russland fordi de trenger visum for å passere gjennom de to EU-landene.

Livet for områdets innbyggere har bare blitt vanskeligere etter Russlands invasjon av Ukraina. EUs sanksjoner betyr at alle tog til Kaliningrad vil bli stoppet og sjekket for varer på sanksjonslisten som ikke må inn i enklaven – inkludert kull, metaller, byggematerialer og avansert teknologi.