Shutterstock
Ukrainske hooligans

Hva er Novorossija?

En russisk koloni som strekker seg over store deler av Ukraina – det er drømmen til de pro-russiske separatistene, som fortsatt holder ideen om det såkalte Novorossija i live.

Novorossija – Det nye Russland – er det historiske navnet som ble brukt i det russiske tsarriket om et stort steppelandskap nord for Svartehavet.

Området dekket det meste av det sørlige og østlige Ukraina og ble opprinnelig etablert som en russisk provins i 1764. I praksis skulle territoriet fungere som en buffersone mot det osmanske riket i sør.

For å få befolket og dyrket så mye av det enorme steppeområdet som mulig delte Novorossijas makthavere sjenerøst ut land til spesielt russiske adelsmenn og ukrainske bønder.

Novorossija ble en del av Ukraina

Regionen forble en del av tsarens Russland til mars 1917, da et opprør tvang tsar Nikolaj 2. til å abdisere.

I de påfølgende årene ble Novorossija en kasteball mellom flere stater og ble styrt av den nyetablerte russiske republikken, en kortvarig ukrainsk stat og en antikommunistisk bevegelse.

Sovjetunionen overtok området i 1922 og innlemmet det i den ukrainske sovjetrepublikken. Deretter opphørte Novorossija å eksistere som geografisk begrep, og etter Sovjetunionens fall i 1991 ble området overtatt av Ukraina.

Ukrainske hooligans

Ideen om en russisk utbryterstat er ikke populær blant ukrainere – her brenner ukrainske hooligans Novorossijas flagg under en fotballkamp.

© Shutterstock

Drømmen lever fortsatt

I 2014 ble tanken om Novorossija imidlertid vekket til live igjen. Den russiske presidenten, Vladimir Putin, slo fast at ukrainske regioner som Luhansk og Donetsk er en del av Novorossija – og dermed historisk sett russiske etter hans syn.

«Russland mistet disse områdene av forskjellige årsaker, men russerne ble», sa Putin.

Putins ord fikk pro-russiske separatister til å ta makten i Luhansk og Donetsk og erklære at de ville gjenskape Novorossija.

Les også: Ukrainsk og russisk – hva er forskjellen?

I februar 2022 kom drømmen et stort skritt nærmere da Putin erklærte de to regionene for uavhengige republikker kort tid før den russiske invasjonen av Ukraina.