Loven ble strammet inn
Aborten ble imidlertid ikke frigitt uten kontroverser. Motstanden mot abort var utbredt, og allerede i 1924 hadde abortmotstanderne fått så mye gjennomslag at Sovjetunionen innførte restriksjoner, slik at kvinner bare kunne få abort dersom svangerskapet satte den gravide eller det ufødte barnet i fare.
Til tross for restriksjonene fortsatte kvinner å strømme til sykehusene, og myndighetene så seg tvunget til å opprette spesielle abortklinikker for å avlaste sykehusene og frigjøre sykehusrom.
Abort truet befolkningstallet
Det enorme antallet aborter bekymret legene, og snart ble restriksjonene strammet ytterligere inn slik at kvinner ikke lenger kunne ta abort etter tre måneders svangerskap. I tillegg fikk sykehusene ordre om å prioritere fattige, ugifte kvinner.
Samtidig påpekte kritiske røster at Sovjetunionen risikerte en stor befolkningsnedgang dersom abortbølgen fortsatte. En nedgang som ville svekke landets industri og militær.
For å imøtekomme kritikken erklærte den lovgivende eksekutivkomiteen i juni 1936 at det igjen var ulovlig å foreta aborter i Sovjetunionen.