De russiske oligarkene trådte frem på scenen på 1990-tallet. Her utnyttet de det politiske og økonomiske kaoset i kjølvannet av Sovjetunionens fall til å fylle bankkontoene sine.
Oligarkenes største gullgruve var privatiseringsprogrammet til det nyopprettede Russland. Etter oppløsningen av Sovjetunionen begynte Russland å privatisere de store, statseide selskapene ved å gjennomføre såkalt kupongprivatisering.
Russlands rikeste oligarker
De russiske oligarkene er blitt rammet hardt av Vestens sanksjoner etter Russlands invasjon av Ukraina. Men Russlands multimilliardærer er fortsatt blant verdens rikeste menn.

Vladimir Potanin
Formue: 276 milliarder kr
Mistet på sanksjoner: 48 milliarder kr
Potanins rikdom stammer primært fra de aksjene som han fikk for å låne penger til den russiske regjeringen i 1990-årene. I dag eier Potanin 36 prosent av aksjene i Norilsk Nickel, som er verdens største produsent av nikkel. I tillegg kontrollerer han bl.a. også medisinselskapet Petrovax Pharm.

Leonid Mikhelson
Formue: 228 milliarder kr
Mistet på sanksjoner: 94 milliarder kr
Mikhelson (t.h.) sitter på rundt 25 prosent av aksjene i Novatek, det største privateide naturgasselskapet i Russland. I tillegg eier han rundt 30 prosent av det petrokjemiske konsernet Sibur. Han kjøpte aksjene i perioden rett etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991.

Aleksej Mordasjov
Formue: 209 milliarder kr
Mistet på sanksjoner: 61 milliarder kr
Mordasjov eier 77 prosent av aksjene i Severstal, en av Russlands største stålprodusenter. Aksjene kjøpte han billig av arbeiderne ved stålfabrikken etter Sovjetunionens fall. Han eier også aksjer i selskaper som driver med reiseliv, bank, telekommunikasjon, detaljhandel, medier og gull.
I praksis betydde dette at alle innbyggere kunne kjøpe kuponger, som det var mulig å bytte til aksjer i statlige selskaper.
Men da staten løsnet grepet om økonomien i desember 1991 og ga kapitalismen frie tøyler, ble Russland kastet ut i en dyp økonomisk krise.
Driftige rike menn utnyttet kaoset til å kjøpe opp kuponger i hopetall fra fattige russere. Dermed kjøpte de aksjemajoriteten i tusenvis av selskaper til spottpriser.
Jeltsin ga oligarkene makt
Oligarkene kom et skritt nærmere maktens sentrum på midten av 1990-tallet. Her inngikk Russlands president Boris Jeltsin en allianse med oligarkene for å samle inn penger til valgkampen sin i 1996.
Avtalen innebar at Jeltsin-regjeringen lånte milliarder av dollar fra oligarkene, og til gjengjeld fikk de aksjer i statseide selskaper.

En av de mest kjente russiske oligarkene er Roman Abramovitsj (t.h.), som i 2003 kjøpte den engelske fotballklubben Chelsea.
På den måten fikk oligarkene kontroll over et utall av Russlands mest lønnsomme stål-, gruve-, olje- og shippingvirksomheter. Selskapenes overskudd ble trukket ut av Russland og skjult på utenlandske bankkontoer.
Med støtte fra sine velstående støttespillere vant Boris Jeltsin valget i 1996, men forvandlet samtidig den russiske økonomien til en korrupt kapitalisme som samlet makten hos noen få rike mennesker.
LES OGSÅ: Qatar er bygget på gass, olje og døde migranter