grenadiermilitary.com
Ukrainske nazister

Hvorfor kaller Putin ukrainerne for nazister?

Ukrainas regjering er «nynazistisk», har Vladimir Putin uttalt. Koblingen mellom ukrainere og nazister kan virke merkverdig, men den russiske presidenten har en hemmelig agenda, mener eksperter.

Ukrainas regjering er «åpenlyst nynazistisk», «pronazistisk» og kontrollert av «små nazister».

Ordene tilhører den russiske presidenten, Vladimir Putin, som både før og under den russiske invasjonen av Ukraina gjentatte ganger har sammenlignet ukrainerne med nazister og erklært at målet med invasjonen er å «avnazifisere» Ukraina.

Putins utfall kan virke ulogisk fordi Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har jødisk bakgrunn og undertegnet høsten 2021 en lov som skal bekjempe antisemittisme.

Ukrainske nazister

Noen få ukrainere samarbeidet med nazistene under 2. verdenskrig, mens ca. 5 millioner ukrainere dro i krig mot tyskerne.

© grenadiermilitary.com

Putin utnytter russernes traume

Ifølge flere eksperter bruker Putin bevisst ordet nazist for å utnytte Russlands underliggende traume fra andre verdenskrig til å rettferdiggjøre angrepet på Ukraina.

Les også: Ukrainsk og russisk – hva er forskjellen?

Ved at Putin fremstiller ukrainerne som nazister, blir invasjonen fremstilt som en fortsettelse av Russlands kamp mot det onde. På denne måten håper Putin trolig at han kan forvandle russernes stolthet over seieren i andre verdenskrig til støtte av hans invasjon av Ukraina.

«Denne retorikken er faktuelt feil, moralsk frastøtende og dypt krenkende overfor minnet om nazismens millioner av ofre og dem som modig kjempet mot nazismen», har rundt 150 ledende forskere innen folkemord og nazisme skrevet i et åpent brev som reaksjon på Putins ord.

Forskerne understreker at Ukraina, i likhet med andre land, også har ultranasjonalistiske og høyreorienterte grupper, men «ingenting av dette rettferdiggjør den russiske aggresjonen og den voldsomme feilkarakteriseringen av Ukraina», sier forskerne.