Hvorfor ligger det en russisk by i Norge?

Høyt oppe i nord - på den arktiske øygruppen Svalbard - ligger byen Barentsburg riktig nok på norsk jord, men i praksis er den russisk. Forklaringen finner vi omtrent 100 år tilbake i tid.

Barentsburg

Til tross for Sovjetunionens fall i 1991 skuer bolsjeviklederen Lenin fortsatt ut over byen Barentsburg på Svalbard.

© Rubeus Olivander/Shutterstock.com

Russiske flagg blafrer i den iskalde vinden. Gatene har russiske navn. Og en byste av Lenin skuer over byen, mens et stort skilt erklærer "Kommunismen er vårt mål".

Det kunne ha vært en by i et hjørne av Russland, men er faktisk en gruveby på den norske øygruppen Svalbard i det arktiske Barentshavet.

Selv om Barentsburg formelt sett er norsk, har den de facto vært russisk i over et århundre og har vært bebodd av 300-400 russere og ukrainere.

Årsaken til at Barentsburg har endt opp som en russisk enklave på norsk territorium, finner vi i Svalbardtraktaten fra 1920.

I denne traktaten skrev 46 land under på at Norge hadde suverenitet over Svalbard - men at de underskrivende landene hadde rett til å drive økonomisk virksomhet på øyene, som gruvedrift og fiske.

Sovjetunionen grep denne muligheten, og siden den gang har det statseide kullgruveselskapet Arktikugol i praksis styrt Barentsburg.

VIDEO: Se den russiske paraden i Barentsburg

Video

Russland har fått fotfeste

Med tiden har kullproduksjonen mistet sin betydning, og Barentsburg fungerer i dag mer som et levende museum over en svunnen tid.

Men selv om byen er redusert til en tidslomme, er Barentsburg fortsatt av stor verdi for Russland.

Byen gir Russland et strategisk fotfeste i Arktis - en region som forventes å få stadig større geopolitisk betydning i fremtiden og gi tilgang til potensielle olje- og gassreserver.

Barentsburg har den siste tiden kommet i medienes søkelys i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina.

Byens ukrainske innbyggere har forlatt Barentsburg siden krigen startet etter rundt 100 års sameksistens, og på den russiske nasjonaldagen 9. mai 2023 sto de russiske innbyggerne bak en parade ledet av den russiske generalkonsulen for å vise sin støtte til president Vladimir Putin. Paraden inkluderte snøscootere kjørt av russere i militærlignende yttertøy, lastebiler og til og med et helikopter for å få det til å se ut som en ekte militærparade.