Ivan Sablukov, Shutterstock, Johann Baptist von Lampi the Elder

Russiske soldater stjeler keiserinnens elsker

Russiske soldater har stjålet et lik under et plyndringstokt i Ukraina. På en kirkegård i Kherson gravde de opp Katarina den stores elsker og kjørte ham bort.

Under den russiske okkupasjonen av den ukrainske Kherson-regionen har Putins tropper systematisk tømt museer, kirker og arkiver for historiske verdier. Senest er liket av den russiske feltmarskalken Grigorij Potemkin (1739–1791) stjålet.

«Vi har flyttet levningene etter hans salige høyhet Potemkin fra St. Katarinakirken samt monumentet dedikert til ham. Begge deler er flyttet til den østlige bredden av elven Dnipro», uttaler Khersons russiskinnsatte guvernør Volodomyr Saldo til russisk TV.

Potemkin lå begravet i St. Katarinakatedralen i sentrum av Kherson – byen han selv grunnla i 1778.

© Shutterstock

I tillegg til å være en av Russlands største strateger var Potemkin også kjent for å ha en affære med den russiske keiserinnen
Katarina den store.

Mens Potemkin var en flott ung mann, overøste Russlands mektige hersker ham med forfremmelser, rikdommer og titler. Blant annet prins av det tysk-romerske riket og prins av det russiske imperiet.

Potemkin har stor symbolsk betydning

Under krigen mellom Russland og Ukraina har liket av Grigorij Potemkin fått ny symbolsk betydning. Potemkin spilte en viktig rolle under den russiske erobringen av den omstridte Krimhalvøya. Katarinas elsker ledet forhandlingene med osmanene som tillot Russland å annektere Krim i 1783.

I tillegg til Potemkin tømte russiske soldater også to andre graver av historisk betydning: den russiske feltmarskalken Suvorov (1730–1800) og general Margelov (1908–1990).