VoidWanderer

Russland plyndrer systematisk ukrainske museer

Overalt i Ukraina blir museumssamlinger – spesielt gull – røvet og kjørt østover mot Russland. Ingen vet hvor de ender.

I slutten av mars 2022 troppet russiske soldater opp i det kulturhistoriske museet i den ukrainske byen Militopol. Museet huser bl.a. en skatt bestående av uvurderlige gullgjenstander fra [skyterriket] (https://historienet.no/kultur/arkeologi/rik-krigergrav-funnet?)samt en større våpen- og medaljesamling fra 2. verdenskrig.

Museets ansatte hadde gjemt skatten trygt av veien i kjellerne under museet, men det tok ikke russerne lang tid å finne dem. Samlingen ble deretter gjennomsøkt, og russerne valgte ut 2300 år gamle gjenstander av gull, som ble fjernet og kjørt bort.

En av museets ansatte, 60 år gamle Galina Andriivna Kucher, som nektet å hjelpe russerne, ble senere bortført fra hjemmet sitt og er ikke blitt sett siden. Flere andre museumsfolk i de okkuperte områdene er forsvunnet på samme måte.

Museet i Militopol slik det så ut før den russiske invasjonen begynte.

© Shutterstock

Orker stjeler Ukrainas gull

«Orkene (ukrainsk slang for de russiske invasjonstroppene] har tatt vårt skytiske gull. Dette er en av de største og mest verdifulle samlingene i Ukraina, og i dag vet vi ikke hvor de tok det med seg hen», forteller Melitopol-ordfører Ivan Fedorov.

Bildet går igjen overalt i de okkuperte områdene, hvor russiske soldater og museumsfolk systematisk gjennomgår de ukrainske samlingene og fjerner tusenvis av gjenstander som det antas blir sendt tilbake til Russland. Men ingen vet sikkert hvor de blir av.