Utspekulert portrettmaler lurte Lenin

Den kommunistiske lederen fikk malt et kjempeportrett av seg selv, men baksiden skjulte en hemmelig hilsen til diktatoren.

Bak dette maleriet av Lenin fant forskerne en stor overraskelse.

© Pressefoto

I 2013 fikk ekspertene ved Stieglitz Art and Industri Academy i St. Petersburg en tilsynelatende helt vanlig oppgave i fanget. De skulle restaurere et 2 x 3 meter stort portrett av Vladimir Lenin, malt i 1924 av Vladislav Izmailovich.

Men oppgaven skulle vise seg å være alt annet enn vanlig. På baksiden av det store portrettet skjulte det seg nemlig et portrett av Lenins erkefiende - Russlands siste tsar Nikolaj 2.

Bak Lenins rygg

Lenin hadde styrtet tsaren fra tronen sju år tidligere i den russiske revolusjon, og året etter fått han ham drept. Kommunistene prøvde iherdig å slette avtrykket hans på det russiske samfunnet. Men i dette tilfellet var han altså blitt skjult bak diktatorens rygg. Bokstavelig talt.

Og til forskernes store fornøyelse er de to erkefiendene plassert på nesten samme sted på det store lerretet.

Lenin og tsar Nikolaj 2. side om side.

© Pressefoto

Tsar-portrettet er malt av en av hoffets favorittmalere Ilya Galkin Savich, og forskerne antar at Izmalilovich fikk i oppdrag å male over det gamle maleriet, men at han i stedet valgte å skjule det slik at det ikke skulle gå tapt for ettertiden.

Favoritt blant eliten - og blant kommunistene

Før oktoberrevolusjonen malte Izmailovich for den russiske eliten, men klarte likevel å skape seg en stor karriere etter revolusjonen. Men noe tyder altså på at han også etter revolusjonen hadde sympati for tsardømmet.

Dobbeltportrettet stilles nå ut i Stieglitz Art and Industri Academys inngangsparti.