Shutterstock

Vikingpakt avslører: Russland er ikke et ekte land

APRILSNARR: Et sensasjonelt funn i Russlands egne statsarkiver tyder på at landet i virkeligheten burde være underlagt Ukraina.

Russland tilhører Ukraina.

Den oppsiktsvekkende erkjennelsen kommer fra den engelske middelalderforskeren og eksperten på russisk militærhistorie Valentine Zachary fra Aberdeen Center for Russian and Eastern European History etter å ha funnet et 1000 år gammelt dokument i de russiske statsarkivene.

Zachary har i årevis hatt ekstraordinær tillatelse til å granske de gamle russiske arkivene, og mens krigen raste i Ukraina, fant han noe høyst usedvanlig.

Historikeren har tørket støvet av en hittil glemt troskapspakt fra år 1022, der den daværende prinsen av Novgorod, Valdemar den vise, sverger evig troskap og underkastelse til herskeren i Kyivriket, Volodymyr den store. Kyivriket ble styrt fra hovedstaden Kyiv og kan sammenlignes med dagens Ukraina, mens Novgorod lå i dagens vestlige Russland og bl.a. inkluderte Moskva.

De to landene har i årevis kjempet om hvilket land som var den rettmessige arvtakeren etter middelalderens mektige Kyivrike. Det ble grunnlagt på 800-tallet av rusvikingene, som sannsynligvis stammet fra Sverige. Russiske historikere har imidlertid lenge nektet å gå med på at de russiske vikingene var svenske og at landet faktisk har vært underlagt Ukraina.

Kyivrigets hersker Volodymyr den store var kjent for sitt store mot, uansett hvor overveldende motstanden var.

© Johannes Gehrts & HISTORIE

Det nyfunne dokumentet må sies å være en bombe under hele denne debatten, og Zachary uttalte selv på pressekonferansen i dag:

«Jeg visste at verden aldri ville få lov til å se dette dokumentet hvis den russiske regjeringen fant ut at jeg hadde det. Heldigvis klarte jeg å smugle det ut ved å gjemme det i kofferten blant en haug med 10-rubelsedler. De er allikevel så lite verdt nå at selv passkontrollen ikke brydde seg om dem».

Det russiske institutt for Russlands ærefulle fortid har blitt kontaktet for en kommentar, men understreker at de «ikke kommenterer forrædersk, anti-russisk propaganda, og ellers har de russiske sikkerhetstjenestene overvåket elven Volga i årevis og aldri har sett noen vikinger seile på den».

Det er uklart om Russlands president Vladimir Putin vil anerkjenne den gamle troskapspakten og legge landet sitt inn under Ukraina etter disse nye avsløringene.

Men ifølge Valentine Zachary er den historiske jusen klar. «Ingen kan avvise denne pakten, ingen kan flykte fra historien!» konkluderte vikingeksperten før han forlot dagens pressekonferanse til tonene av det russiske punkbandet Pussy Riot.