NECA

Derfor bringer fredag 13. ulykker med seg

Siden oldtiden har fredag den 13. vært forbundet med uhell og ondskap. Her er 7 grunner til at fredag den 13. er en ulykksalig dato.

Fredag har helt siden oldtiden vært en dag forbundet med sorg og lidelse. I det gamle Roma ble forbrytere henrettet om fredagen, og ifølge Bibelen korsfestet romerne Kristus langfredag.

Tallet 13 er i mange kulturer et uhyggelig tall. Det var for eksempel 13 til bords under den siste nattverden i Det nye testamente.

Kombinasjonen av fredag og tallet 13 ble først vanlig i 1907, da romanen «Fredag den 13.» kom ut i USA. Boken er glemt i dag, men datoens dårlige rykte lever videre. Hver gang den inntreffer, ser katastrofene ut til å stå i kø.

Her er noen gruoppvekkende eksempler på hvordan fredag den 13. har vært hjemsøkt av det onde opp gjennom historien - og har bydd på alt fra børskrakk til dobbelt flystyrt og heavy metals fødselsdag.

Tempelridderne går under fredag den 13.

På begynnelsen av 1300-tallet la Frankrikes konge Filip den vakre en særdeles sjofel plan. Kongen sto i bunnløs gjeld til de mektige tempelridderne, som var blitt enormt rike under korstogene i Midtøsten.

Kongen var derfor ute etter en måte å bli kvitt kreditorene på.

Fredag 13. oktober 1307 slo Filip til og fikk tempelriddere over hele Frankrike arrestert.

Jacques B.de Molay in Paris verbrannt

Tusenvis av parisere var tilskuere da tempelriddernes stormester ble brent på en liten øy midt i Seinen.

© Scanpix/AKG-Images

Kongens påskudd var rykter om at tempelridderne hadde begynt å dyrke hedenske av­guder under oppholdet i Midtøsten.

Filip hadde ingen bevis, men ved hjelp av tortur tvang kongens menn flere hundre riddere til å tilstå kjetteri. Samtidig tvang kongen pave Clemens 5. til å støtte opp om prosessen mot ridderne­ og oppløse ordenen.

I 1314 ble tempelriddernes siste­ stormester, Jacques de Molay, brent på bålet i Paris.

Krakk i Tyskland

Etter nederlaget i første verdenskrig ble Tyskland kastet ut i økonomisk kaos og galopperende inflasjon.

Fra midten av 1920-årene opplevde imidlertid tysk økonomi et kraftig oppsving, som fikk mange til å spekulere uhemmet i aksjer.

Adolf Hitler

Krakket i 1927 fikk mange til å miste troen på bedre tider. Det utnyttet nazistene.

© Polfoto/Ullstein Bild

Fredag 13. mai 1927 sprakk finansboblen. Det tyske aksjemarkedet kollapset i det som senere er blitt døpt «svart fredag». Kollapsen var det første varselet om den store depresjonen som skulle ramme hele verden i 1930-årene.

Den økonomiske katastrofen i Tyskland ble en avgjørende forutsetning for Adolf Hitler, og for at millioner av vanlige tyskere sluttet opp om nazistpartiet.

To flykatastrofer på samme dag

  1. oktober 1972 tok et lite fly av fra flyplassen i Montevideo i Paraguay. Mange av de 45 personene om bord tilhørte et rugbylag som var på vei til en turnering i Chile. Underveis mellomlandet flyet i Argentina.

Dagen etter fortsatte flygningen. Det var fredag 13. oktober. Noen timer senere nødlandet flyet i Andesfjellene.

Flystyrt

I 1972 falt to fly ned i hver sin del av verden på samme dag – fredag­ den 13. oktober.­

© Polfoto

Dette var imidlertid bare begynnelsen på prøvelsene for de overlevende, for flyet hadde ikke proviant om bord. Mer enn to måneder etter ulykken ble 16 passasjerer endelig reddet. De hadde overlevd ved å spise sine døde medpassasjerer.

Samme fredag som ulykken i Andesfjellene styrtet et russisk Iljusjin Il-62-fly da det skulle lande i Moskva. Alle de 176 personene om bord ble drept.

Selv om det var en langt større tragedie enn ulykken i Andesfjellene, ble Iljusjin Il-62 en av historiens­ glemte­ flykatastrofer.

Australia i brann på fredag 13.

Fredag 13. januar 1939 brøt en av historiens verste skogbranner ut i den australske delstaten Victoria. De neste dagene ble 20 000 km2 skog flammenes rov, og nærmere tre firedeler av delstaten Victoria ble etterlatt i komplett kaos.

Skrekkslagne australiere ser på at en gigantisk skogbrann herjer delstaten Victoria fredag 13. januar 1939.

© Victorian Government Library Service

Kommisjonen som etterforsket brannen, skrev i sin rapport at «det virket som om hele staten sto i flammer».

3700 bygninger forsvant i den enorme brannen – boliger, fabrikker og sagbruk. Det verste var at 71 menneskeliv gikk tapt i katastrofen. Dagen ble senere kjent som «Black Friday».

To admiraler drept på samme dag

Slaget om Guadalcanal i 1942 var av avgjørende betydning for Stillehavskrigen. Det blodige slaget endte med en stor seier for amerikanerne. Men det var en triumf med bismak. Det var tross alt fredag 13. november 1942.

For første gang i USAs militærhistorie mistet to admiraler livet samme dag. Admiral Callaghan ble drept på skipet San Francisco. Kort etter omkom også admiral Scott på flaggskipet Atlanta.

Svensk spionfly forsvant sporløst

Fredag 13. juni 1952 var et svensk spionfly på tokt nær grensen til Sovjetunionen.

Om ettermiddagen ble radiokontakten brutt. Flyet og de åtte besetningsmedlemmene var sporløst forsvunnet.

Først i 1991 vedgikk russerne offisielt at de hadde skutt ned flyet.

Heavy metal ble født fredag 13.

1960-årene sto i fredens og blomsterbarnas tegn. Fredag 13. februar 1970 ble det nye tiåret innledet med torden, kirkeklokker og mørke gitarakkorder.

Black Sabbath, 1970.

© Wikimedia Commons

Da ga bandet Black Sabbath ut sin mørke og okkultinspirerte debutplate. Heavy metal-musikken var skapt. Sjangeren ble snart populær blant millioner av unge.