Spøkelse med hvitt laken i skog

Derfor feirer vi Halloween

Tradisjonen rundt Halloween kan spores tilbake til kelternes nyttårsfest. De kledde seg ut for å skremme vekk onde ånder.

Tradisjonen rundt Halloween kan spores tilbake til kelternes nyttårsfest. De kledde seg ut for å skremme vekk onde ånder.

Shutterstock

Når er det Halloween?

Halloween feires hvert år den 31. oktober og er opprinnelig en keltisk tradisjon som ble brakt til USA av etterkommere av de hedenske kelterne.

Hva er Halloween?

Halloween var kelternes nyttår

"Rundt 8-900 f.Kr. markerte kelterne nyttår i dagene rundt den 31. oktober. De kalte festen ‘Samhain’, og det var en markering av at høsten og sommeren var over.

Festen bød på uhygge og redsler for den keltiske befolkningen.

Kelterne trodde at på denne siste dagen i året reiste de døde seg fra graven for å hjemsøke de levende og finne veien til dødsriket. "

Kvinne holder et lys på et gresskar

Noen av tradisjonene fra kelternes fest overlevde da Halloween kom til USA på 1800-tallet, mens andre ble laget litt om på. Utskårne gresskar ble først en tradisjon da Halloween ble amerikansk.

© Shutterstock

Masker og annen forkledning skulle få de hvileløse døde til å tro at kelterne på samme måte som de selv hadde oppstått fra de døde, og derfor ville la dem være i fred.

De tente på neper og brukte dem som lykter for å holde åndene på avstand, og de satte mat på de dødes graver, slik at de ikke bosatte seg andre steder på jorden.

Selv om kelterne var grepet av uhygge denne kvelden, var feiringen også en fest da man tok farvel med det gamle året og hilste det nye året, alt nytt liv og de lysere tidene velkommen.

Derfor tente de store bål – som riktignok også skulle tjene til skremme bort de uøskede åndene.

Gresskaret var egentlig en erstatning

De irske immigrantene og kelternes etterkommere tok tradisjonene med til USA dit de ankom på 1800-tallet.

Der måtte de revurdere nepetradisjonen. Amerika kunne nemlig slett ikke levere så mye neper som irene hadde vært vant til hjemmefra.

I stedet kom de nye bosetterne over gresskaret, og dermed var tradisjonen med å skjære ut gresskar og sette lys i dem 31. oktober blitt lansert.

Gresskar utenfor dør i anledning Halloween

De irske immigrantene måtte være kreative, da USA ikke var så rik på rotfrukter som hjemlandet. Derfor ble gresskar et alternativ til rotfruktene. I dag pynter mange mennesker oppgangene sine med utskårne gresskar rundt Halloween.

© Shutterstock

Ifølge enkelte overleveringer har gresskaret en helt spesiell betydning. Irene trodde nemlig at en hodeløs mann ville reise seg fra en grav og hugge hodet av en levende for å sette det på seg selv.

Derfor plasserte irene gresskar med lys i på gravene for å skremme bort den hodeløse mannen.

Hva er forskjellen på allehelgen og halloween?

Allehelgensaften deler navn med Halloween

Allehelgensaften blandes ofte sammen med Halloween, og ikke uten grunn.

Ordet Halloween er avledet av "All-Hallow-Even" som faktisk betyr "alle helgeners aften." I den katolske middelalderen kom alltid allehelgensaften kvelden før allehelgensdag som er 1. november.

Dermed havnet allehelgensaften på samme dag som Halloween ligger i dag.

I middelalderen trodde folk fullt og fast at på denne dagen ville de døde stige ut av skjærsilden og hjemsøke Jorden.

Selv om de to dagene har flere likhetspunkter, må man ikke forveksle dem – for Halloween stammer fra kelterne og ikke fra kirken.

Dessuten var allehelgensaften en festdag for alle de helgenene som ikke var blitt tildelt en egen feiringsdag, og derfor kalte man det "alle helgeners aften".

I 1770 ble allehelgensdag flyttet til første søndag i november, og er blitt til en minnedag for de kristne døde.

Tradisjoner under Halloween

Barna overtok tradisjonene rundt Halloween

På Halloween vandrer barna fra hus til hus for å få godterier mens de roper "knask eller knep". (Eller "trick or treat".)

Denne skikken er trolig en kristen tradisjon som har oppstått med basis i den kristne allesjelersdag som ble innført i 998. Dagen ble alltid feiret 2. november med sjelemesser for kristne martyrer.

Ut fra ønsket om å kunne utrydde den keltiske skikken med å sette ut mat til de døde, ga kirken denne ene dagen i året tiggerne lov til å be folk om "sjelekaker".

Andre mener at skikken oppsto med basis i kelternes mat til de døde, eller de irske skuespillene fra middelalderen der de gikk fra dør til dør.

Uansett hvor skikken stammer fra, har den alltid tilhørt de voksne – det er først senere at den ble en barnelek.

Barn leker med epler under Halloween

I tillegg til 'trick or treat' står andre leker også på agendaen under Halloween. Mange barn deltar i såkalt 'apple bobbing', der et stort spann fylles med vann og epler. Deltakerne skal så få fatt i eplene med munnene sine.

© Shutterstock

Det samme gjelder de uhyggelige kostymene som irene hadde med seg til USA på 1800-tallet.

På den tiden var USA sterkt splittet i forskjellige samfunnslag, og de voksne så utkledning som en mulighet til å ta seg en fest og avvike fra normalen. Men også der overtok barna tradisjonen.

Etter hvert som USA ble mer likestilt, trengte ikke lenger de voksne masker for å kunne slå seg litt løs.

Først på 1990-tallet fant Halloween veien til Norden, og i dag handler kvelden ikke lenger om å holde onde ånder på avstand som i den keltiske tradisjonen. Det er bare en festdag som så mange andre opp gjennom året.