Den eldste skriftlige kilden som nevner kilten, er fra 1594. Her skriver den irske historikeren Lughaidh Ó Cléirigh om skotske leiesoldater i Irland:
«De kunne skjelnes fra de irske soldatene på våpen og klær. Yttertøyet deres var rutete kapper i mange farger, og de hadde belter rundt livet utenpå kappene.»
Det Lughaidh beskriver, er en såkalt stor kilt, eller belted plaid, «teppe med belte». Dette var den opphavlige høylandskilten: et 5 meter langt og 160 centimeter bredt stykke vevd ull som ble viklet rundt overkroppen, og som hang ned til knærne på menn og til anklene på kvinner.
*Though Scots like to prance / About in their kilts wearing nae pants / Fir the next punter make it fair / Dinnae firgit to wear a pair* Dette slagordet for Skottlands største kiltutleiefirma oppfordrer kundene til å bruke underbukser under plagget.
På 1700-tallet ble den store kilten gradvis erstattet av den kilten som vi kjenner i dag, og som er festet til hoften og går ned til knærne. Ifølge noen historikere ble den innført av den engelske jernverkseieren Thomas Rawlinson, som trengte litt mer praktisk arbeidstøy til de skotske jernarbeiderne.
I dag bruker de aller fleste skotter kilt først og fremst ved høytidelige anledninger – særlig bryllup.
Men det alle lurer på, er dette: Er skottene nakne under kilten?
KONKLUSJON: Bæreren bestemmer selv om han vil dekke seg til
Historisk sett har nok de fleste skotter brukt noe under kilten – selv om noen kan ha nøyd seg med en lang undertrøye.
Det historikere med sikkerhet kan si, er at det på 1800-tallet, om ikke før, oppsto en regel om at skotske soldater i kilt ikke fikk lov å ha på seg noe under den.
I hvilken grad denne regelen også ble etterlevd av skotter i sivil, er uklart.
I dag brukes begrepet true Scotsman, «ekte skotte», om en som ikke bærer noe under kilten. Men skottene er delt i spørsmålet om undertøysspørsmålet.
En undersøkelse gjennomført av forskningsinstituttet YouGov konkluderte i 2016 med at 62 prosent av skottene bruker undertøy under kilten, mens 38 prosent er nakne. Heller ikke skottene er altså enige om hva som er korrekt praksis.
MYTEKNUSERNES DOM:
Skottene gjør begge deler.