Pompeo Batoni

«En skotte bærer ingenting under kilten»

Ifølge tradisjonen er en «true Scotsman», «en ekte skotte», en som er naken under kilten. Men kan det virkelig stemme at skottene lar familiejuvelene dingle fritt under de fargede rutene, eller er det en myte?

Den eldste skriftlige kilden som nevner kilten, er fra 1594. Her skriver den irske historikeren Lughaidh Ó Cléirigh om skotske leiesoldater i Irland:

«De kunne skjelnes fra de irske soldatene på våpen og klær. Yttertøyet deres var rutete kapper i mange farger, og de hadde belter rundt livet utenpå kappene.»

Det Lughaidh beskriver, er en såkalt stor kilt, eller belted plaid, «teppe med belte». Dette var den opphavlige høylandskilten: et 5 meter langt og 160 centimeter bredt stykke vevd ull som ble viklet rundt overkroppen, og som hang ned til knærne på menn og til anklene på kvinner.

*Though Scots like to prance / About in their kilts wearing nae pants / Fir the next punter make it fair / Dinnae firgit to wear a pair* Dette slagordet for Skottlands største kiltutleiefirma oppfordrer kundene til å bruke underbukser under plagget.

På 1700-tallet ble den store kilten gradvis erstattet av den kilten som vi kjenner i dag, og som er festet til hoften og går ned til knærne. Ifølge noen historikere ble den innført av den engelske jernverkseieren Thomas Rawlinson, som trengte litt mer praktisk arbeidstøy til de skotske jernarbeiderne.

I dag bruker de aller fleste skotter kilt først og fremst ved høytidelige anledninger – særlig bryllup.

Men det alle lurer på, er dette: Er skottene nakne under kilten?

En fransk satiretegning fra 1815 viser to parisiske damer som ser nysgjerrig opp under kilten på en soldat.

© The Trustees of the British Museum

FOR OG MOT: Bevisene peker i alle retninger

Tradisjonelt bar mange skotter en lèine cròiche, en «safranskjorte», under kilten. Denne var en undertrøye i safranfarget lin som gikk nesten ned til knærne.

Skotske soldater bar kilt, og i de skotske regimentene i den britiske hæren ble det forbudt å bære noe under kilten. Under første verdenskrig gikk offiserene etter sigende rundt med et speil montert på en golfkølle for å se om mennene deres hadde på seg underbukser.

Mange skotter sverger i dag til å være nakne under kilten. Blant dem er den tidligere formel 1-føreren David Coulthard, som har sagt:
«Kilten har en lang historie – og det samme har skikken med ikke å bruke undertøy under den.»

Korte underbukser eller ridebukser var ganske vanlig undertøy for skotter på 1600-tallet. Begge deler ville ha dekket kjønnsdelene under kilten.

De skotske høylandsdanserne bruker underbukser under kilten når de opptrer med folkedansen. Det samme gjelder deltakerne i de såkalte høylandslekene – en serie konkurranser der deltakerne blant annet skal kaste en trestamme slik at den vipper rundt på høykant.

I 2010 kalte formannen i Scottish Tartans Authority – en organisasjon som kjemper for å bevare den tradisjonelle skotske drakten – tradisjonen med ikke å bruke underbukser under kilten «barnslig og uhygienisk».

KONKLUSJON: Bæreren bestemmer selv om han vil dekke seg til

Historisk sett har nok de fleste skotter brukt noe under kilten – selv om noen kan ha nøyd seg med en lang undertrøye.

Det historikere med sikkerhet kan si, er at det på 1800-tallet, om ikke før, oppsto en regel om at skotske soldater i kilt ikke fikk lov å ha på seg noe under den.

I hvilken grad denne regelen også ble etterlevd av skotter i sivil, er uklart.

Kilten overlevde som en del av uniformen til de skotske regimentene i den britiske hæren.

© Max Right/Imageselect

I dag brukes begrepet true Scotsman, «ekte skotte», om en som ikke bærer noe under kilten. Men skottene er delt i spørsmålet om undertøysspørsmålet.

En undersøkelse gjennomført av forskningsinstituttet YouGov konkluderte i 2016 med at 62 prosent av skottene bruker undertøy under kilten, mens 38 prosent er nakne. Heller ikke skottene er altså enige om hva som er korrekt praksis.

MYTEKNUSERNES DOM:
Skottene gjør begge deler.