Publikum tar forventningsfullt plass i Wiens Burgtheater 1. mai 1786. Det keiserlige teater har premiere på en humoristisk opera komponert av selveste Wolfgang Amadeus Mozart, som er tidens største musikalske navn.
Forestillingen heter «Figaros bryllup» og handler om tjeneren Figaro, som skal gifte seg med sitt hjertes utkårede, hushjelpen Susanna. De tjener imidlertid begge hos grev Almaviva, som har fått et godt øye til Susanna. Stadig prøver han – til publikums store fornøyelse – å komme i buksene på henne.
«Han er konge, han gjør hva han vil. Tar piken fra hennes mor og bruker henne – krigerens datter, den unge mannens brud.» Beskrivelse fra eposet «Gilgamesh», skrevet mellom 2100 og 1200 f.Kr.
Den liderlige greven truer til og med med å kreve sin rett til droit du seigneur – et fransk begrep som på latin er kjent som jus primæ noctis og på norsk kan oversettes med «retten til den første natten».
Til slutt klarer paret å forpurre grevens uanstendige plan: Figaro får sin Susanna, og hun slipper å gå til sengs med andre enn sin husbond.
Mozart og publikum var tydeligvis kjent med grevens påståtte rett. Men har en godseiers rett til å ligge med en kvinne på bryllupsnatten hennes noen gang vært en reell praksis, eller hører det bare hjemme i fiksjonens verden?
KONKLUSJON: Spørsmålet splittet Europas lærde
Frem til 1800-tallet var det en generell konsensus om at retten til den første natten hadde eksistert en gang i en uklar fortid.
I løpet av århundret ble tradisjonen imidlertid gjenstand for oppmerksomhet hos mange europeiske forskere. Mens en del av dem fastholdt at praksisen hadde historiske røtter, vokste koret av kritiske røster.
Vendepunktet kom i 1881. Da konkluderte den tyske juristen Karl Schmidt – etter en grundig gjennomgang av de historiske kildene – med at det ikke fantes bevis for rettens eksistens i middelalderens Europa.
Dermed var debatten reelt sett avgjort. Noen forskere har riktignok fastholdt påstanden om at retten en gang eksisterte, men de fleste slutter seg i dag til Karl Schmidts konklusjon om at den bare er en myte.
MYTEKNUSERNES DOM:
Der finnes ingen bevis.