Hvor stammer gløggen fra?

Gløgg er en hyggelig juletradisjon, men hvem fant egentlig på å drikke gløgg? Og er det sant at drikken har inneholdt glødende kull?

Gløgg på slottene i Tyskland

De tidligste historiske referansene til gløgg stammer fra 1400-tallet. Det blir fortalt at man på de tyske slottene langs Rhinen fant på å varme opp rødvin, tilsette forskjellige kryddere og drikke den som "glühwein" for å holde varmen i de fuktige vintermånedene. Etter hvert utviklet inntak av glühwein seg til en juletradisjon som bredte seg til store deler av Nord-Europa.

Gløgg med glødende kull

Men ifølge kildene hadde romerne en lignende drikk som de kalte conditum paradoxum – som omtrentlig betyr "overraskelsens krydder".

Kokeboken "De re coquinaria" ("Om emnet kokekunst") fra fjerde århundre beskriver hvordan romerne tilberedte sin form for "gløgg":

  • 15 sextarier (8 liter) honning helles i et fat av metall og tilsettes 2 sextarier (1 liter) vin.
  • Blandingen varmes langsomt opp ved lav varme under konstant omrøring med en riskost.
  • Når blandingen koker, tilsetter man kald vin, og det hele tas av ilden og settes til avkjøling. Dette gentas to til tre ganger.
  • Neste dag fortsetter man prosessen og tilsetter 4 unser (110 gram) malt pepper, 3 skrupler (3,5 gram) pinjekjerner, en drakme (3,4 gram) lavendel og safran, samt 5 drakmer (17 gram) ristede daddelkjerner.
  • Deretter tilsetter man enda mer vin til blandingen er blitt flytende.
  • Til slutt heller man på ytterligere 18 sextarier (ca. 10 liter) lett vin, og hvis smaken er blitt litt skarp, anbefales det å tilsette glødende kull!

Drikken kan kanskje anses å være en historisk forløper for gløgg. De store mengdene har sikkert passet til orgiene keiser Nero avholdt da han inntok drikken.

Velbekomme!

Les også:

Tradisjoner

Hvorfor feires mortensmesse med gås?

2 minutter
Tradisjoner

Historiske måltider: Fra etegilder til fine dining

3 minutter
Tradisjoner

Omskjæring: Hvor begynte man å omskjære menn?

1 minutt
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!