Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor feires mortensmesse med gås?

Hvem er Morten, og hvorfor feirer særlig franskmennene ham hvert år med å spise gås?

Shutterstock

Munk ville ikke bli biskop

Den katolske helgenen St. Martin feires hvert år 11. november med et godt gåsemåltid – særlig i Frankrike.

Og det var nettopp der det hele startet. Bakgrunnen for gåsespisingen går nemlig helt tilbake til 300-tallet, da innbyggerne i den franske byen Tours skulle velge ny biskop.

De fleste pekte på den gode munken Martin. Men Martin – som på norsk blir til Morten – var ikke interessert i tittelen.

Gås ble til and i Danmark og svin i Norge

Han gjemte seg derfor i en gåseinnhengning for å komme seg unna, men gjessenes

skvatring avslørte Martin, som ble funnet og presset til å bli biskop.

Tross sitt fromme sinn hadde Martin også en hevngjerrig side, og det fikk de løsmunnede gjessene snart merke. Han ga ordre om at undersåttene hvert år skulle slakte og spise minst én gås.

Tradisjonen trakk etter hvert nordover til Danmark, men her hadde bare de færreste råd til gås. And var billigere, og dermed ble det anda måtte lide for gåsens synder.

Danskene tok mortensmessen med seg inn i unionen med Norge, men markeringen slo aldri helt rot i Norge – kanskje slet danskene med å få fatt i gjess og ender her oppe.

Sikkert er det at i den grad begivenheten ble feiret i Norge, var det som regel svin som havnet på bordet.

Kjeks og kastanje

Mens franskmennene og danskene altså minnes den gjenstridige munken med ande- eller gåsestek, feires Morten biskop på annet vis i andre land:

  • Nederlandske barn rasler ved dørene og får godteri
  • Polakker spiser en slags croissant
  • Slovaker gir gaver til alle som heter Martin
  • Tyskere går opptog, tenner bål og spiser kringle
  • Irer slakter en hane og smører blodet dens på huset
  • Sicilianere spiser anis-kjeks og drikker vin
  • Maltesiske barn får en pose med frukt og nøtter
  • Portugisere spiser ristede kastanjer
  • Spanjoler slakter oppfetede griser til vinteren
  • Kroater velsigner og drikker årets vinhøst

Les også:

Vikinger

Vikingene drepte for fote i langhuset

22 minutter
Andre verdenskrig

9. april: Hitler invaderer Danmark og Norge

1 minutt
Tradisjoner

Historiske måltider: Fra etegilder til fine dining

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul