PD-Art
Fyrverkeri

Hvorfor skyter vi opp fyrverkeri til nyttår?

For omkring 1200 år siden tente kineserne på bambusrør fylt med krutt – og helt siden da har fyrverkeri blitt brukt ved festlige anledninger.

Vi kan takke kineserne for at himmelen blir opplyst av fargerike fyrverkeri-eksplosjoner hvert nyttår. Det er imidlertid usikkert når kineserne fant opp fyrverkeriet.

En kvalifisert gjetning er at primitivt fyrverkeri dukket opp omkring 800-tallet e.Kr., da kinesiske alkymister tente på papir- og bambusrør fylt med bl.a. trekull, svovel og salpeter.

Fyrverkeri

Vår tids fyrverkeri ble utviklet på 1800-tallet, da kruttet fikk et vell av farger.

© PD-Art

Kineserne mente at de høye smellene ville skremme bort onde ånder og bringe lykke. Den nye oppfinnelsen ble derfor særlig brukt ved festlige anledninger – bl.a. det kinesiske nyttår.

Høye smell brakte lykke

Fyrverkeriet spredte seg til Midtøsten og derfra til Europa i løpet av middelalderen. Her falt fyrverkeri spesielt i de kongeliges smak og ble ivrig brukt ved kroninger, bryllup og militærparader.

Englands kong Henrik 7. feiret for eksempel bryllupet sitt i 1486 med fyrverkeri, og senere ble Elizabeth 1. så begeistret for bulder og brak at hun opprettet en særskilt stilling for en "ildmester av England".

Sjampanjeflaske som popper

I store deler av verden er det tradisjon for å la sjampanjekorkene smelle på nyttårsaften.

© Niels Noordhoek

Her stammer nyttårstradisjonene våre fra

De første fyrverkeriene ga først og fremst røyk og smell, for de fargestrålende gnistene dukket ikke opp før på 1830-tallet, da italienske fyrverkerimestere frembrakte farger ved å blande forskjellige metaller i kruttet.

Så fikk fyrverkeriet fast plass på nyttårsfestene, hvor også europeerne fulgte kinesernes eksempel og ønsket det nye året velkommen med høye, lykkebringende smell.