Hvorfor var fengselsdrakter stripete?

Hvordan kan det ha seg at straffanger i gamle dager var iført stripete drakter?

Like etter den amerikanske borgerkrigens avslutning ble den stripete fangedrakten standard i fengslene i USA.

Den klassiske fengselsdrakten med svarte og hvite striper oppsto i USA på 1800-tallet. Ideen var at de iøynefallende draktene skulle gjøre det lett å oppspore eventuelle rømlinger. Den spesielle drakten skulle også symbolisere skammen ved å ha overtrådt samfunnets lover.

Siden middelalderen har nemlig striper vært forbundet med noe dårlig. I sanger, dikt og bøker fra denne perioden ble samfunnets utstøtte ofte portrettert i stripete tøy. Det gjaldt alt fra prostituerte, kjettere og «spedalske» til jøder og fritenkere. Også Djevelen ble til tider fremstilt i stripete antrekk.

Djevelske striper

Det ble derfor skandale da en gruppe munker fra Karmelitterordenen i 1254 vendte tilbake til Europa fra Det hellige land iført stripete drakter. Munkene ble gjort til latter og beskyldt for å stå i ledtog med fanden selv. Ikke lenge etter ble det forbudt for alle religiøse ordener å bære plagg med striper.

Mot slutten av 1700-tallet forsøkte franske revolusjonære å gjøre striper til noe positivt ved å gå med stripete bukser i trikolorens farger. Men i USA holdt myndighetene på ideen om «skammelige striper» i fengselsvesenet. Først på begynnelsen av 1900-tallet ble de stripete fangedraktene avskaffet. I dag har en rekke amerikanske fengsler imidlertid gjeninnført disse draktene.