Achille (1871-1945) Beltrame/Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
Bombeangrep

Hvem sto bak den første bilbomben?

Etter å ha fullført fredagsbønnen er sultan Abdülhamid 2. på vei mot kareten sin da han blir stoppet av en embetsmann. Få sekunder senere lyder et enormt brak i Konstantinopels gater.

Den 21. juli 1905 lød lyden av en eksplosjon i Besiktas-distriktet i Konstantinopel (i dag Istanbul) da gatene i millionbyen kom til å danne rammen for en politisk konspirasjon.

Målet for angrepet var den osmanske sultanen, Abdülhamid 2., som som vanlig besøkte Hamidiye-moskeen for å be fredagsbønn. Etter seansen var sultanen på vei til kareten sin da en høytstående tjenestemann henvendte seg til ham for å stille et spørsmål.

Sultan Abdulhamid 2

Abdülhamid 2. skulle vise seg å bli den siste osmanske sultanen med reell politisk innflytelse.

© Topkapı Palace

Sultan blir kuppet

Det osmanske rikets storhetstid er for lengst over da sultan Abdülhamid 2. overtar makten i det enorme landet. Han prøver å reformere riket, men det ender med at han blir avsatt.

Mens de to mennene snakket sammen, lød et høyt brak. Røyk og lukten av krutt spredte seg fra området hvor sultanens karet hadde stått og ventet. Hvis Abdülhamid 2. ikke hadde blitt stanset av embetsmannen, ville han selv ha sittet i vognen sin – og da ville rikets sultan ha blitt sprengt i småbiter.

Sultanen unnslapp bombedøden

Bakmennene bak bombeangrepet var gruppen Den armenske revolusjonære føderasjonen (ARF), som kjempet for en selvstendig armensk stat. Gruppen hadde oppstått i 1890 som en reaksjon på forfølgelsene og massakrene som armenerne i økende grad ble utsatt for i Det osmanske riket.

ARFs erkefiende var Abdülhamid 2., som hadde gitt grønt lys til massakrene. Gruppen begynte derfor å planlegge et attentat mot den forhatte sultanen.

Talat Pasha

Talat Pasha styrte de facto Det osmanske riket under 1. verdenskrig og ga sin velsignelse til folkemordet på armenerne.

© Library of Congress

Armenerne hevnet seg etter folkemordet

På den skjebnesvangre dagen ble en vogn med ca. 120 kg sprengstoff og en tidsinnstilt utløser parkert foran moskeen like ved sultanens karet. Til tross for nøye planlegging slapp sultanen unna med livet i behold, men historiens første bilbombe endte med å koste 26 andre mennesker i nærheten livet.