Julenissens grav kan være funnet i Tyrkia

I det sørvestlige Tyrkia har arkeologer funnet et underjordisk tempel som kan inneholde de jordiske restene av den katolske helgenen St. Nicolaus. Han var den historiske personen bak julenissen, og funnet kan endre store deler av fortellingen om den mytiske figuren.

Nytt funn tyder på at julenissen kan ligge begravd i Tyrkia.

© Shutterstock

Ved hjelp av en CT-skanner og en georadar har tyrkiske arkeologer funnet et intakt underjordisk tempel med gravplasser under St. Nicolaus-kirken i byen Demre i det sørvestlige Tyrkia.

Nå hevder forskerne at tempelet kan inneholde de jordiske restene av den kristne biskopen og helgenen St. Nicolaus, som levde i området på 300-tallet e.Kr. Det skriver den tyrkiske avisa Hürriet Daily News.

”Vi vil undersøke stedet, og kanskje finner vi liket av St. Nicolaus,” sier Cemil Karabayram, som har ledet utgravningene, til avisa.

Under St. Nicolaus-kirken (bildet) i den tyrkiske byen Demre har forskere funnet et intakt underjordisk tempel.

© Shutterstock

Biskop reddet jomfruer i nød

Den historiske personen Nicolaus var biskop i det kristne Romerrikets første tid. Etter hans død i 343 e.Kr. oppsto en lang rekke myter og fortellinger om hvordan han blant annet hjalp fattige og ble barnas beskytter.

En av de mest berømte mytene om ham forteller at han i sin levetid reddet tre unge kvinner fra prostitusjon.

Deres far hadde ikke råd til medgiften som var en forutsetning for å få unge kvinner gift i datidens samfunn. Uten giftermål var de tre søstrene dømt til et liv som prostituerte.

Men da det så aller mørkest ut, kom biskopen familien til unnsetning. Anonymt ga han hver av de tre kvinnene en pung med gull og reddet dermed kvinnene fra en grufull skjebne.

St. Nicolaus ble til Santa Claus

Fortellingene om biskop Nicolaus' generøsitet spredte seg i Europa og var blant annet medvirkende til at han ble helgenkåret av den katolske kirke.

I Nederland ble han med tiden til den gaveutdelende Sinterklaas, og da nederlandske migranter i løpet av 1600- og 1700-tallet bosatte seg i USA, tok de Sinterklaas med seg.

Her smeltet han sammen med sitt engelske motstykke – Father Christmas – og i løpet av de neste århundrene fikk julenissen skikkelsen vi kjenner i dag.

St, Nicolaus’ lik ble stjålet

Hvis de tyrkiske arkeologene har rett i sine forhåpninger om at de jordiske restene av St. Nicolaus er begravd i Tyrkia, endrer det ved store deler av den kjente fortellingen om den populære helgenen.

St. Nicolaus er stadig en av de mest berømte helgenene i kristendommen.

© Shutterstock

I lang tid har det nemlig vært antatt at biskopens lik ligger begravd under en kirke i den søritalienske byen Bari.

I 1087 skal en gruppe italienske handelsfolk ha stjålet de jordiske restene fra hans daværende grav i dagens Tyrkia og brakt dem til Bari. Men etter funnet av det underjordiske tempelet i Demre, stiller de tyrkiske arkeologene nå spørsmålstegn ved historien.

De mener i stedet at det er sannsynlig at det i virkeligheten var liket av en tilfeldig prest handelsfolkene slepte med seg for rundt 1000 år siden.

Kommende undersøkelser skal slå fast om St. Nicolaus lik ligger begravd i tempelet.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul