Abaca/Ritzau Scanpix

70 000 bodde i underjordisk by

I Tyrkia har arkeologer gjort et sensasjonelt funn: verdens største underjordiske by. Her søkte tusenvis av kristne tilflukt i opptil 100 meters dybde.

For to år siden startet utgravningen av den nyoppdagede underjordiske byen Matiate nær Tyrkias grense til Syria. Nå har arkeologene endelig fått oversikt over hvor stor byen var da den ble til på 100- og 200-tallet e.Kr.

Arkeologene bak utgravningen mener at byen dekker rundt 400 000 kvadratmeter og har kunnet huse rundt 70 000 mennesker. Hvis prognosen holder, er Matiate verdens største underjordiske by.

Byen ble ikke gravd ut som en permanent bosetning, ifølge Gani Tarkan, direktør for museet i provinshovedstaden Mardin:

«Den ble bygget som et tilfluktssted.»

Kristne ble forfulgt

Mye tyder på at byen ble laget av minoriteter som ble forfulgt av den romerske okkupasjonsmakten. Dypt under jorden har arkeologene funnet en kristen kirke så vel som en jødisk davidsstjerne. På 100- og 200-tallet måtte romerne tilbe keiseren og romerske guder, mens vantro ble kastet til løvene.

«Kristendommen var ikke en offisiell religion i det andre århundre e.Kr. Familier og grupper som bekjente seg til kristendommen, søkte tilflukt i underjordiske byer for å unnslippe Romas forfølgelse», forklarer Gani Tarkan.

Så langt er 49 underjordiske kamre gravd ut. De ble laget ved å hakke ganger og rom i den porøse kalktuffsteinen, som utgjør undergrunnen i det østlige Tyrkia. Verdens hittil største underjordiske by, tyrkiske Derinkuyu, går ned til en dybde på 85 meter, men Matiate antas å være enda dypere.