10.000 knokler avslører: Mayaindianerne ofret barn

Stort knokkelfull i en grotte i Belize kaster nytt lys over mayaindianernes lange tradisjon med barneoffringer.

Det har lenge vært kjent at mayaene ofret krigsfanger til gudene. Nå konkluderer forskere at det også var barn blant ofrene.

© Scanpix/akg-images

Mayaindianerne var kjent for sine blodige menneskeofringer. I følge mayareligionen fikk nemlig gudene energi av menneskeblod.

Fram til nå har man trodd at det hovedsakelig var voksne som ble ofret, men nå viser det seg at mayane drepte vel så mange barn.

Umulig å fastslå antall offer

Forskere har undersøkt de nesten 10.000 knoklene og knokkelrestene som i 2006 ble funnet langt inne i en grotte i Belize.

I midten av april i år kunne bioarkeologen, Michael Proust, fra California State University endelig avsløre at knoklene stammer fra barn i alderen 4-14 år.

Da mange av knoklene fikk en veldig hardhendt behandling under anbringelsen i grotten, er det umulig å slå fast hvor mange barn som ble ofret.

1500 år med ofringer

Michael Prout forteller at ofringene begynte for 3000 år siden og fortsatte i 1500 år.

Siden mayaene betraktet fuktige grotter som hellige områder, tror man at barna ble ofret i grotten til ære for regnguden Chaak for å stanse de lange tørkeperiodene som herjet området.

De mange knoklene ble funnet i en grotte, som har fått kallenavnet "The Midnight Terror Cave", i 2006.

© Bruce Minkin, California State University

Barneofringer var utbredt

Kun én gang før har man oppdaget et så stort funn av barneofre i Mellom-Amerika. Da fant man de jordiske levningene etter minst 51 barn som mayaene hadde ofret i en grotte i Mexico.

"Når vi ser på disse to funnene er det naturlig å anta at halvparten av alle mayaindianernes menneskeofre var barn," sier Michael Prout.

Ofret ikke egne barn

De foreløpige knokkelanalysene tyder på at praksisen med barneofringer ikke gikk utover mayaenes egne barn. Ingen av ofrene stammer nemlig fra Belize.

Forskerne skal nå undersøke om de ofrede barna kom til Belize via et større nettverk av menneskesmuglere.