Wikimedia Commons & Yamagata University
Geoglyffer

AI finner fire nye Nazca-linjer

AI-teknologien har for alvor inntatt arkeologiens verden. Japanske forskere har fortalt hvordan de har brukt kunstig intelligens til å finne fire nye gigantiske figurer i Perus berømte Nazca-dal.

I det sørlige Peru har et team av japanske forskere fra universitetet i Yamagata med hell brukt AI (kunstig intelligens) for å finne fire nye Nazca-linjer.

Forskerne har siden 2004 brukt satellittbilder, flyfoto, laserteknologi og droner til å kartlegge et ørkenområde på ca. 400 km2, i et område hvor de tidligere har funnet flere geoglyfer – store motiver eller mønstre på jordens overflate.

Arbeidet med å analysere de utallige bildene er dog særdeles tidkrevende, og i de senere år har forskerne eksperimentert med å bruke AI til å undersøke bildene og finne spor av menneskeskapte mønstre.

Eksperimentet har omsider båret frukt, kan forskerne nå avsløre. For ved hjelp av AI har forskerne nå identifisert fire nye geoglyfer som forestiller en fugl, en fisk, et par bein og en menneskelignende figur med en kølle i hånden.

De nye figurene måler mellom fem og 78 meter.

Geoglyffer

Ifølge forskerne forestiller de nye geoglyfene en mann, et par fuglebein, en fisk og en fugl.

© Yamagata University

Ifølge forskerne er AI ca. 20 ganger raskere til å identifisere spor og mønstre enn mennesker. Den er også vesentlig mer grundig og kan derfor gjøre funn som tidligere kanskje ville ha blitt oversett.

Flere hundre motiver funnet

De første Nazca-linjene ble oppdaget i Peru på 1920-tallet, og siden den gang har forskerne funnet flere hundre ulike motiver.

Noen av geoglyfene viser mennesker, mens andre forestiller dyr, geometriske mønstre eller bare rette linjer.

Linjene ble trolig laget av den lokale nazcakulturen i perioden fra ca 500 f.Kr. og tusen år framover.

Til tross for flere tiår med forskning, vet forskerne fortsatt ikke hva linjene ble brukt til. Noen av teoriene er at de utgjorde en astrologisk kalender eller ble brukt under religiøse ritualer.