Municipality of Miraflores
Mumie, Peru, Miraflores

Arbeidere finner åtte mumier ved gassrørledning i Peru

Grunnen under gatene i Perus hovedstad Lima er full av overraskelser. Det måtte et team av arbeidere fra et naturgasselskap innse da de kom over et høyst uvanlig gravfunn under en jobb.

Funn av fortidsminner er hverdagskost for arbeiderne i naturgasselskapet Calidda. I de 19 årene selskapet har arbeidet med å bygge ut Limas underjordiske nettverk av gassrørledninger har ikke mindre enn 1900 gjenstander dukket opp av bakken.

Funnene er så hyppige at selskapet har ansatt sine egne arkeologer. Men det siste funnet som ble gjort av arbeidere i utkanten av byen, var uvanlig.

Bare 30 cm under bakken lå åtte menneskeformede bylter svøpt i bomullstøy og omviklet med tau vevd av lianer.

Gravene inneholdt de mumifiserte levningene av seks voksne og to barn. Forskerne mener at de døde tilhørte den såkalte ichma-kulturen, som oppsto ca. år 1000.

Kulturen, som også er kjent som ychsma, spredte seg raskt i dalene rundt Lima før den ble oppslukt av Inkariket på midten av 1400-tallet.

Arkeologer har tidligere funnet mumier fra ichma-kulturen. F.eks. oppdaget arkeologer i Lima-bydelen Miraflores en enkeltgrav med en mumie omgitt av keramikk i begynnelsen av september 2023.

Arkeologer avdekker Limas fargerike historie

Men utgravningene til gassrørledningene har gitt mange funn, og ikke alle tilhører en fjern fortid. I 2018 fant arkeologene kistene til tre kinesiske immigranter som ble begravet på 1800-tallet.

Ved siden av likene lå opiumspiper, håndrullede sigaretter og en arbeidskontrakt fra 1875.

VIDEO: Se når arkeologene graver ut de åtte mumiene

Video

Cirka 100 000 kinesere innvandret til Peru på 1800-tallet. De arbeidet på plantasjer og med bygging av jernbanen mellom Lima og Huancayo i Perus sentrale høyland.

Ettersom kirkegårdene var forbeholdt katolske innbyggere, ble mange kinesere gravlagt på gravplasser som var anlagt av eldre kulturer, for eksempel ichma-kulturen.

Ifølge Jesus Bahamonde, arkeolog og Calidda-ansatt, gjør arkeologene et viktig arbeid for å avdekke byens fargerike historie.

"Vi gjenskaper sidene i Limas tapte historie - en historie som skjuler seg rett under veiene og gatene våre", sier han til nyhetsbyrået AP.