Arkeologer finner mini-Stonehenge

Ikke langt fra Stonehenge i England har arkeologer gravd ut restene av en mindre steinring. Funnet kan bety at teorier om Stonehenge må skrives om.

Britiske arkeologer har funnet restene av en mindre steinsirkel i nærheten av det berømte monumentet Stonehenge. Funnet indikerer at monumentet var en del av et større begravelseskompleks.
Den nye sirkelen ligger ved bredden av elva Avon og er blitt døpt «Bluehenge» etter fargen på de store steinene. Sirkelen var opprinnelig ti meter i diameter, og ble trolig bygd rundt 2900 f.Kr., omtrent samtidig med Stonehenge.
Bluehenge befinner seg på en prosesjonsvei som fører til Stonehenge. Derfor mener flere forskere at de to monumentene har tilhørt et gigantisk begravelseskompleks, som også omfatter en tresirkel og elva Avon.
Ifølge arkeolog Michael Pearson, som leder utgravningen, oppfattet datidens mennesker Avon som en rituell grense mellom de levendes og de dødes rike. De døde ble fraktet nedover elva, og kan ha blitt brent ved Bluehenge, før de ble begravd ved selve Stonehenge.
«Alle gamle teorier som ikke forklarer elvas betydning for Stonehenge, må nå revurderes», tilføyer arkeolog Julian Thomas, som også deltar i utgravningene.