Thomas Kole
TENOCHTITLAN 3D

Aztekernes hovedstad er gjenskapt ned til minste detalj

Ved hjelp av dronebilder, historiske kilder og 3D-konstruksjoner har et team av grafiske designere, fotografer og arkeologer gjenskapt Tenochitilan flottere enn noensinne.

Året er 1518, og Tenochtitlan, som en gang var en beskjeden bosetning midt i Texcocosjøen, fremstår nå som en livlig metropol i sentrum av det enorme aztekerriket.

Med mer enn 200 000 innbyggere er byen en av verdens største på denne tiden, og her bor et mylder av bønder, håndverkere, handelsmenn, soldater, prester og aristokrater.

Innbyggerne vet ikke at byen om mindre enn tre år vil bli beleiret av den spanske conquistadoren Hernán Cortés, som vil jevne det meste med jorden og drepe innbyggerne i hopetall.

Men ved hjelp av historiske kilder, 3D-teknologi og dronebilder har den nederlandske 3D-eksperten Thomas Kole, sammen med blant annet meksikanske arkeologer, gjenskapt den flotte hovedstaden slik den var før katastrofen.

Detaljrikdom uten sidestykke

Det imponerende prosjektet heter "A portrait of Tenochtitlan, a 3D reconstruction of the capital of the Aztec Empire" og er resultatet av 1,5 års arbeid.

"Det er ikke mye igjen av aztekernes gamle hovedstad Tenochtitlan. Hvordan så denne byen, som ble hevet opp fra innsjøbunnen for hånd, ut? Ved hjelp av historiske og arkeologiske kilder og andres ekspertise har jeg forsøkt å gi liv til den legendariske byen på en troverdig måte", forteller Kole.

Tenochtitlan har blitt avbildet flere ganger tidligere, men aldri med et så høyt detaljnivå og i en komplett 3D-modell der det er mulig å komme nesten helt ned på gateplan.

Det er et imponerende stykke arbeid, der Thomas Kole har gjenskapt byen med rundt 45 000 hus og 2000 større bygninger med flere boliger - en slags leilighetskomplekser. Rundt byen ligger det også store åkrer, som aztekterne skapte ved å fylle visse områder av innsjøen med jord og stein. Her dyrket de blant annet mais, paprika og bønner.

Thomas Kole har gjort alt arbeidet sitt fritt tilgjengelig på sin egen nettside, og du kan se mange flere av de flotte bildene her.

Håpet er at de kan være til hjelp for andre, for eksempel i undervisning. Den kjente arkeologen og professoren Michael E. Smith, som har spesialisert seg på aztekerne, har allerede annonsert at han vil bruke bildene i sin egen undervisning om Tenochtitlans fall ved Arizona State University.

Tenochtitlan 3D

Gjennom Koles arbeid ble det tydelig hvordan mange av kanalene som var livsnerven i Tenochtitlan, i dag er blitt til veiene i Mexico by. Det var slående i hvor stor grad linjene fulgte hverandre.

© Thomas Kole & Andres Semo Garcia (SemoDron)/Autsawin Uttisin, Shutterstock