Shutterstock

Barnelek førte til nådeløs massakre på inuitter

Et uhell under et pilspill utviklet seg til mange års bitter krig i Alaska. Funnet av 28 skjeletter viser hvor blodig konflikten var.

Arkeologer har funnet spor etter en 350 år gammel massakre i Alaska, som sannsynligvis er resultatet av en konflikt som startet med et pilspill.

De jordiske levningene av 28 personer ble funnet under en utgraving i Nunalleq ved Beringhavet. Her lå fra slutten av 1500-tallet en boplass bebodd av Alaskas yupik-­inuitter.

Inuitter ble henrettet bakfra

En eller annen gang mellom 1652 og 1677 ble boplassen angrepet av en annen stamme, og beboerne henrettet.

“De lå bundet med ansiktet ned. Mange av dem har huller på baksiden av kraniet etter spyd eller piler”, forteller utgravningsleder Rick Knecht fra Abeerdeens universitet i Skottland.

Massakren fant sted under det historikerne kaller “pil og bue-krigene”, en rekke blodige konflikter som raste mellom Alaskas yupik-stammer på 1600-tallet.

Uhell førte til hevnspiral

Ifølge inuittenes muntlige overleveringer startet krigene fordi en gutt kom til å skyte en annen gutt i øyet under et pilspill. Hans far ble så rasende at han ødela begge øynene på den skyldige gutten. Overgrepet førte til kamper som eskalerte til mange år med krig preget av blodige hevnaksjoner.

Heller ikke i Nunalleq er det noen barmhjertighet å spore. Alle de drepte bortsett fra én er kvinner, gamle eller barn. Mennene fra bygden var sannsynligvis ute og kjempet eller allerede drept. Etter massakren ble Nunalleq brent ned.

Yupik-folkets masker viser ofte ansikter som er en blanding av menneske og dyr. Denne masken har fått tenner fra en hvalross.