Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Barnelek førte til nådeløs massakre på inuitter

Et uhell under et pilspill utviklet seg til mange års bitter krig i Alaska. Funnet av 28 skjeletter viser hvor blodig konflikten var.

Shutterstock

Arkeologer har funnet spor etter en 350 år gammel massakre i Alaska, som sannsynligvis er resultatet av en konflikt som startet med et pilspill.

De jordiske levningene av 28 personer ble funnet under en utgraving i Nunalleq ved Beringhavet. Her lå fra slutten av 1500-tallet en boplass bebodd av Alaskas yupik-­inuitter.

Inuitter ble henrettet bakfra

En eller annen gang mellom 1652 og 1677 ble boplassen angrepet av en annen stamme, og beboerne henrettet.

“De lå bundet med ansiktet ned. Mange av dem har huller på baksiden av kraniet etter spyd eller piler”, forteller utgravningsleder Rick Knecht fra Abeerdeens universitet i Skottland.

Massakren fant sted under det historikerne kaller “pil og bue-krigene”, en rekke blodige konflikter som raste mellom Alaskas yupik-stammer på 1600-tallet.

Uhell førte til hevnspiral

Ifølge inuittenes muntlige overleveringer startet krigene fordi en gutt kom til å skyte en annen gutt i øyet under et pilspill. Hans far ble så rasende at han ødela begge øynene på den skyldige gutten. Overgrepet førte til kamper som eskalerte til mange år med krig preget av blodige hevnaksjoner.

Heller ikke i Nunalleq er det noen barmhjertighet å spore. Alle de drepte bortsett fra én er kvinner, gamle eller barn. Mennene fra bygden var sannsynligvis ute og kjempet eller allerede drept. Etter massakren ble Nunalleq brent ned.

Yupik-folkets masker viser ofte ansikter som er en blanding av menneske og dyr. Denne masken har fått tenner fra en hvalross.

Les også:

Kolonier

Hvorfor solgte Russland Alaska?

2 minutter
Romerriket

Alle veier førte faktisk til Roma

12 minutter
Vikinger

Hevngjerrige vikinger satte England på hodet

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul