Czech Institute of Egyptology FF UK
Djehutyemhat, grav, Abusir

Arkeologer finner egyptisk grav fylt med magiske formler

Funnet av en imponerende egyptisk grav gir arkeologene et godt innblikk i livet til en 25 år gammel egyptisk skriver. Han hadde allerede dårlig rygg etter stillesittende arbeid, men ble til gjengjeld beskyttet av magi.

I over 120 år har arkeologer utforsket Abusir, en dødeby i det såkalte pyramidefeltet mellom Giza og Sakkara.

Men ørkenlandskapet mellom de imponerende minnesmerkene byr fortsatt på overraskelser.

Nylig oppdaget et team av arkeologer fra det tsjekkiske instituttet for egyptologi ved Karlsuniversitetet i Praha et rikt dekorert underjordisk gravkammer. Og inskripsjonene på gravkammerets vegger har et helt spesielt formål.

Den underjordiske graven ble funnet i den vestlige delen av Abusir - et område som fungerte som nekropolis for høytstående embetsmenn og militært personell i det første årtusenet f.Kr.

I en sarkofag i graven lå mumien til en kongelig skriver ved navn Djehutyemhat. Skribenten, som ble bare 25 år gammel, levde på 500-tallet f.Kr., en dramatisk periode preget av persernes erobring av Egypt i 525 f.Kr.

Men Djehutyemhats korte liv var imidlertid sannsynligvis ikke særlig dramatisk.

Etter skadene forskerne fant på den avdødes knokler å dømme, tilbrakte skriveren mesteparten av tiden bøyd over skrivetavlene.

I tillegg til beinskjørhet avdekket analysen også alvorlige slitasjeskader på ryggraden, et resultat av stillesittende arbeid.

Djehutyemhat, grav, Imentet

Sarkofagen er dekorert med en avbildning av Imentet, en gudinne som blant annet hadde som oppgave å gi den avdøde mat og drikke før reisen til underverdenen.

© Czech Institute of Egyptology FF UK

Formler skulle beskytte mot utbredt fare

Men det mest oppsiktsvekkende ved graven er en rekke inskripsjoner på gravens nordvegg.

Her har arkeologene dechiffrert en lang rekke formler som skulle beskytte mot slangebitt.

En rekke spesielt farlige slangearter er også avbildet.

Advarselen gjenspeiler en fare som egypterne ofte møtte i hverdagen.

"Slangebitt var en konstant kilde til bekymring i det gamle Egypt, ettersom mange døde som følge av de giftige bittene", forklarer arkeolog Miroslav Bárta til magasinet Newsweek.

Slanger ble imidlertid også sett på som beskyttere av gravene, en rolle de også har i Dzehutiemhats grav, der slanger er avbildet ved inngangen, sier Renata Landgràfovà, direktør for det tsjekkiske instituttet for egyptologi i en pressemelding.

Egypt skriver

De egyptiske skriverne brukte sjelden bord, men satt og skrev i fanget. Sittestillingen var belastende for ryggen.

© Metropolitan Museum of Art