Arkeologer finner unik begravelseshage fra det gamle Egypt

Forskere har kjent til begravelseshager fra tegninger i gamle graver, men nå har de endelig funnet en. Den kan gi oss mer kunnskap om alt fra hverdagsliv til religiøse handlinger.

Forskere har samlet frø i små bed i en sjelden begravelseshage på ca. 30 cm2, som kan ha inneholdt for eksempel salat for å mildne gudenes syn på de døde.

© CSIC

Salat og frukter til gudene.

De gamle egypterne dyrket både grønnsaker, frukter og trær for å pleie forholdet til gudene.

Det har man i hvert fall lenge hatt en formodning om på grunn av avbildninger av såkalte begravelseshager på veggene i flere gravkamre. Og nå har forskere endelig funnet et fysisk bevis på en begravelseshage like ved Kongenes dal ved byen Luxor.

Planter avslører egypternes tro

Hagen er rundt 4000 år gammel og måler ca. 2 ganger 3 meter.

Den er inndelt i små rom – eller bed – på ca. 30 cm2, der egypterne har dyrket planter av symbolsk betydning, og som har spilt en rolle i begravelsesritualer.

Bak funnet står professor José Manuel Galán fra CSIC (Spanish National Research Council).

“Hagen kan gi oss kunnskap om egypternes religiøse overbevisninger og praksis, men også om kulturen og samfunnet i tiden i det 12. dynasti, der Teben var hovedstad for Øvre og Nedre Egypt (Egypt var delt i to i faraoenes tid, red.),” sier professor Galán til Phys.org.

Hagen er altså fysiske rester fra det gamle Egypts 12. dynasti – ca. 2000 år f.Kr.

Salat til å gjenoppstå på

Forskerne vet at forskjellige planter har hatt en betydning for egypterne. Salat og morbærfiken har for eksempel gitt døde egyptere en bedre sjanse til gjenoppstandelse.

Morbærfikentre.

© Shutterstock

Forskerne har stadig ikke identifisert plantene fra hagen, men de har samlet flere frø fra bedene som analyser nå skal vise hva er.