Anne Austin/University of Missouri-St. Louis

Babytatovering var på moten i Det gamle Egypt

«Tramp stamp» er mye eldre enn man hittil har antatt. I Det gamle Egypt hadde imidlertid tatoveringer på korsryggen en helt annen betydning.

I nærheten av Kongenes dal i det sørlige Egypt har arkeologer funnet bevis på en tidligere ukjent skikk fra faraoenes tid: hellige tatoveringer på korsryggen.

Funnet ble gjort i byen Deir el-Medina, hvor arbeiderne og deres familier bodde mens de hugget ut faraoenes grav.

Her kom amerikanske arkeologer over likene av seks kvinner som ble tatovert for ca. 3500 år siden.

«Bevis på tatovering fra oldtiden er sjeldne fordi man må være heldig og finne godt bevart hud», forklarer bioarkeolog Anne Austin fra University of Missouri.

I sin rapport konkluderer Austin med at oldtidens svar på «tramp stamp» er assosiert med den egyptiske guden Bes, som beskyttet kvinner og barn under fødsler.

Forskerne har bare bruddstykker av korsrygg-tatoveringen, men her er deres forslag til hvordan den så ut i oldtiden.

© Anne Austin/University of Missouri-St. Louis

Vanskelig å finne bevis

Hittil har ingen funnet menn fra Det gamle Egypt med tatoveringer, og i flere tiår mente forskere at bare prostituerte kvinner lot seg tatovere. Nyere funn tyder imidlertid på at også prestinner bar kroppsutsmykning – og kanskje de fleste av Egypts husmødre.

Nå fortsetter de amerikanske forskerne jakten på flere «babytatoveringer», og arbeidet krever en viss porsjon flaks:

«Siden vi aldri kunne finne på å pakke ut mumier, er vår eneste mulighet å finne tatoveringer på lik som gravrøvere har blottlagt», forklarer Austin.