Balsameringsredskap gjenglemt i hjernen

Egypterne fjernet den avdødes hjerne med en pinne gjennom nesen. Men en overraskende mumieskanning viser at inngrepet ikke alltid gikk som det skulle.

Pinnen i kraniet ble påvist gjennom skanning. Forskerne fjernet pinnen under en kikkhullsoperasjon.

Egyptisk balsamerer glemte igjen redskap i kraniet

For 2400 år siden glemte en uheldig egypter igjen et redskap i kraniet på en rundt 40 år gammel kvinne i forbindelse med en balsamering. Mumien har siden 1800-tallet befunnet seg på arkeologisk museum i Zagreb i Kroatia.

Brukte pinne for å fjerne hjernen

Balsameringstabben ble avslørt i 2008 etter en CT-skanning, men først nå har forskere fra universitetssykehuset Dubrava fisket gjenstanden ut ved hjelp av en kikkhulls­operasjon. Trepinnen, som satt mellom issebeinet og bakhodet, ble ifølge forskerne brukt til å fjerne hjernen som et ledd i balsameringen. For å unngå forråtnelse ble alle organer tatt ut av den dødes kropp. Hjernen ble som regel trukket ut gjennom et hull i nesebeinet. Den delen av hjerne­massen som ikke festet seg og kom ut med pinnen, rant ut gjennom hullet i nesen når den døde ble lagt på magen.

Balsamerere brukte jernstenger for å fjerne hjernen

Bare én gang tidligere har forskere funnet et redskap inne i et mumiekranium, så pinnen har naturlig nok vakt stor oppmerksomhet. Særlig fordi egypterne ifølge greske kilder brukte jernstenger til å fjerne hjernen med. Den ni centimeter lange trepinnen antyder derfor at det også fantes billigutgaver av mumifisering, der balsamereren brukte billigere instrumenter som risikerte å knekke under arbeidet.

"Mumi­fisering ble utført i store deler av det gammelegyptiske samfunnet, men det var en tidkrevende og dyr praksis. Derfor kunne ikke alle få utført den samme mumifiseringsprosedyren", for­teller radiolog Mislav Cavka, som ledet undersøkelsen.