Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
The king's two daggers, from the tomb of Tutankhamun (c.1370-52 BC)

Brukte de gamle egypterne jern?

Bronse og gull var utbredt i oldtidens Egypt, men jern ble betraktet som en fyrstelig skatt.

En av skattene i farao Tutankhamons grav fra 1323 f.Kr. var en kniv med blad av jern, men det er sjelden dette metallet dukker opp i utgravninger fra old­tidens Egypt.

Egypterne kjente ikke til utvinning av jern fra jernmalm, så de hadde bare én kilde til det harde metallet: meteorer som hadde falt ned.

Noen av steinstykkene fra rommet inneholder rent jern som egyptiske smeder samlet opp og hamret til redskaper ved essen.

Til gjengjeld forekommer meteor-nedslag bare sjelden, og ikke mer enn ca. 6 pst. av dem er jernholdige, så metallet fantes bare i svært små mengder.

Kniver som den Tutankhamon fikk med seg i graven var derfor en fyrstelig skatt, og egypterne har sannsynligvis sett på meteorene som gudenes gave til farao.

Egypterne var derimot gode til å arbeide med bløtere metaller. De hadde f.eks. lært å blande kobber og tinn for å fremstille den bronsen som de fleste egyptiske våpen og redskaper var fremstilt av.

Egypterne hadde også hundrevis av gullgruver og mente at gull var sol­guden Ras hud. Gull ble utvunnet i enorme mengder og brukt til blant annet smykker, amuletter, masker og gravmonumenter.

Sølv var til gjengjeld meget sjeldent, og noen oppfattet det derfor som enda mer verdifullt enn gull.

Først cirka 500 f.Kr. lærte egypt­erne å utvinne jern fra jernmalm og kom dermed inn i jernalderen.