Arkeologene har lenge visst at faraos egyptere elsket øl, men et nytt funn vekker likevel oppsikt. I Abydos – nær Luxor – har amerikanske forskere gravd ut et bryggeri av forbløffende dimensjoner:
“Bryggeriet produserte i industriell skala, noe som er et helt ukjent størrelsesforhold i datiden. Det kunne fremstille tusenvis av liter øl,” forklarer arkeologen Matthew Adams fra New York University.
Abydos lå langt mot sør
Ølet var tykt i oldtiden
Adams' team har så langt gravd ut seks av åtte bygninger som lå under tak ca. 3000 år f.Kr. Hver bygning rommet 40 store kar til brygging av øl.
I dag finnes bare karenes støttefot. Men på farao Narmes tid (ca. 3100 f.Kr.) sto de store karene og boblet mens en hær av arbeidere bar ved til bålene og fylte i vann og korn. Massen ble tyktflytende og fikk lov til å gjære så det ble dannet alkohol.
Folk drakk øl til begravelser
Så var tiden inne til til å kunne helles på datidens ølflasker. I det eldgamle industrikomplekset har arkeologene funnet tusenvis av leirkrukker som ølet ble helt over på.
De store mengdene øl ble bl.a. drukket under store kongelige begravelsesopptog, mener Matthew Adams.