Egypt vil gi nytt liv til et av antikkens syv underverker

Fyrtårnet ved Alexandria var et av historiens mest berømte byggverk – nå vil egypterne gjenreise det arkitektoniske underverket der det opprinnelig sto.

Grønt lys for bygging

Egyptiske myndigheter har nettopp gitt grønt lys til at et av antikkens syv underverker - fyrtårnet ved Alexandria - skal nå nytt liv. Det rundt 130 meter høye tårnet var i århundrer verdens største byggverk helt til en rekke jordskjelv la det i grus på begynnelsen av 1300-tallet.
Frem til da hadde det imponerende fyrtårnet ledet sjøfolk trygt i havn i over 1500 år.

Restene ble funnet i havnen

Ruinene etter fyrtårnet ble lokalisert i 1994 i havnen i Alexandria. Ifølge planene skal det nye monumentet reises bare få meter fra den opprinnelige plasseringen. Byggeprosjektet er nettopp godkjent av egyptiske myndigheter med ansvar for landets antikviteter og er sendt videre for godkjennelse av guvernøren i Alexandria. Den endelige godkjennelsen anses å være en ren formalitet - særlig fordi guvervnøren selv i sin tid var den som foreslo gjenreisingen.

Stort bål advarte sjøfolkene

Det opprinnelige fyrtårnet ble påbegynt i 280 f.Kr. av Ptolemaios 1. - en av Aleksander den stores generaler som overtok Egypt etter Aleksanders død. Konstruksjonen besto av en kvadratisk base, et åttekantet mellomstykke og en rundt topp. Om dagen ble sjøfolkene advart med et stort speil som reflekterte solstråler. Om natten ble det tent et gigantisk bål på toppen av tårnet.