“Jeg vil kalle den forsvunne byen for den viktigste arkeologiske oppdagelsen siden Tutankhamons grav. Byen gir oss et sjeldent innblikk i egypternes hverdag”, sier professor Betsy Bryan fra det amerikanske Johns Hopkins University.
Siden utgravingene tok til i september i fjor har arekologene blant annet avdekket et bakeri, en smie, private hjem, verksteder til glassproduksjon og adminstrasjonsbygninger. Og utgravingene er slett ikke ferdige.
Aten var en storby under Tutankhamons farfar – farao Amenhotep 3 (1391-1353 f.Kr.), som herskede over et sterkt og velstående Egypt. Den kjente egyptologen Zahi Hawass kaller derfor Aten for “den forsvunne gyldne byen”.
Gullskatter vil dukke opp
Ifølge Hawass er det snakk om en sensasjon fordi så mange utenlandske arkeologer har lett forgjeves etter byen gjennom tidene. Under Amenhoteps sønn Aknaton ble byen forlatt, men den kom til ære og verdighet under Tutankhamon. Aten var bebodd inntil 600-tallet e.Kr. Etter det forsvant byen i ørkensanden.
Ut over godt bevarte murer har arkeologene også funnet ringer, rikt dekorert keramikk og amuletter i byen. Men ifølge arkeologene kan vi vente oss mye mer av Atens store gravplass, som nå er funnet. “Teamet regner med å finne urørte graver fulle av kostbarheter”, skriver de i en pressemelding.
Se mye mer i en video fra utgavingene i Aten: