Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix

Egypternes Pompeii er en gullgruve av kunnskap

I utkanten av nåtidens Luxor er arkeologer i gang med å grave ut Aten – den største egyptiske oldtidsbyen som hittil er funnet. I likhet med italienske Pompeii rommer byen fantastiske funn.

“Jeg vil kalle den forsvunne byen for den viktigste arkeologiske oppdagelsen siden Tutankhamons grav. Byen gir oss et sjeldent innblikk i egypternes hverdag”, sier professor Betsy Bryan fra det amerikanske Johns Hopkins University.

Siden utgravingene tok til i september i fjor har arekologene blant annet avdekket et bakeri, en smie, private hjem, verksteder til glassproduksjon og adminstrasjonsbygninger. Og utgravingene er slett ikke ferdige.

Aten var en storby under Tutankhamons farfar – farao Amenhotep 3 (1391-1353 f.Kr.), som herskede over et sterkt og velstående Egypt. Den kjente egyptologen Zahi Hawass kaller derfor Aten for “den forsvunne gyldne byen”.

Gravene i Aten viser ikke tegn på plyndring, så arkeologene regner med å finne gull og andre kostbarheter i de største gravene.

© Xinhua via www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

Gullskatter vil dukke opp

Ifølge Hawass er det snakk om en sensasjon fordi så mange utenlandske arkeologer har lett forgjeves etter byen gjennom tidene. Under Amenhoteps sønn Aknaton ble byen forlatt, men den kom til ære og verdighet under Tutankhamon. Aten var bebodd inntil 600-tallet e.Kr. Etter det forsvant byen i ørkensanden.

Ut over godt bevarte murer har arkeologene også funnet ringer, rikt dekorert keramikk og amuletter i byen. Men ifølge arkeologene kan vi vente oss mye mer av Atens store gravplass, som nå er funnet. “Teamet regner med å finne urørte graver fulle av kostbarheter”, skriver de i en pressemelding.

Se mye mer i en video fra utgavingene i Aten:

Video