Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Egypternes Pompeii er en gullgruve av kunnskap

I utkanten av nåtidens Luxor er arkeologer i gang med å grave ut Aten – den største egyptiske oldtidsbyen som hittil er funnet. I likhet med italienske Pompeii rommer byen fantastiske funn.

Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix

“Jeg vil kalle den forsvunne byen for den viktigste arkeologiske oppdagelsen siden Tutankhamons grav. Byen gir oss et sjeldent innblikk i egypternes hverdag”, sier professor Betsy Bryan fra det amerikanske Johns Hopkins University.

Siden utgravingene tok til i september i fjor har arekologene blant annet avdekket et bakeri, en smie, private hjem, verksteder til glassproduksjon og adminstrasjonsbygninger. Og utgravingene er slett ikke ferdige.

Aten var en storby under Tutankhamons farfar – farao Amenhotep 3 (1391-1353 f.Kr.), som herskede over et sterkt og velstående Egypt. Den kjente egyptologen Zahi Hawass kaller derfor Aten for “den forsvunne gyldne byen”.

Gravene i Aten viser ikke tegn på plyndring, så arkeologene regner med å finne gull og andre kostbarheter i de største gravene.

© Xinhua via www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

Gullskatter vil dukke opp

Ifølge Hawass er det snakk om en sensasjon fordi så mange utenlandske arkeologer har lett forgjeves etter byen gjennom tidene. Under Amenhoteps sønn Aknaton ble byen forlatt, men den kom til ære og verdighet under Tutankhamon. Aten var bebodd inntil 600-tallet e.Kr. Etter det forsvant byen i ørkensanden.

Ut over godt bevarte murer har arkeologene også funnet ringer, rikt dekorert keramikk og amuletter i byen. Men ifølge arkeologene kan vi vente oss mye mer av Atens store gravplass, som nå er funnet. “Teamet regner med å finne urørte graver fulle av kostbarheter”, skriver de i en pressemelding.

Se mye mer i en video fra utgavingene i Aten:

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul