CEI RAS
Egyptisk barn begravd med 142 hunder

Egyptisk barn funnet gravlagt med 142 hunder

Arkeologene fikk sjokk da de fant den uhyggelige graven vest for Nilen. Ingen vet hvordan 142 av menneskets beste venner endte i graven, eller hvorfor barnet har en sekk over hodet.

Vest for Nilen, ca. 100 km sør for Kairo, har et team av arkeologer fra det russiske vitenskapsakademiet gjort et makabert og overraskende funn. På en gravplass i Faiyum, som var i bruk mellom det fjerde århundret f.Kr. og syvende århundret e.Kr., fant de liket av et ca. åtte år gammelt barn.

Ved første øyekast var det ikke noe rart med det. Dødeligheten blant barn var høy på den tiden. Men under barnet fant arkeologene restene av ikke mindre enn 142 hunder.

Det er ikke uvanlig at personer har fått med seg hunder i graven i det gamle Egypt, men arkeologene har aldri sett noe i denne skalaen før.

På hundene var det imidlertid rester av blåleire, som fantes i den tidens egyptiske vannreservoarer. En teori er derfor at det skjedde en ulykke ved et vannreservoar som førte til at alle hundene druknet.

Egyptiske hunder

De gamle egypternes hunder kunne generelt inndeles i tre typer: pariahunder, greyhounder og mastiffhunder.

© Public Domain

Graven inneholdt flere mysterier

Noe forskerne imidlertid synes er svært vanskelig å forstå, er at det lille barnet også var gravlagt med en sekk over hodet. En skikk som bare ses svært sjelden, og foreløpig ellers har tydet på at personen hadde blitt henrettet.

Nå jobber arkeologene med en forsiktig teori om at barnet kanskje ble drept fordi det hadde ansvaret for å passe på de mange hundene – og mislyktes med oppgaven.