Sahar Saleem/University of Cairo

Egyptisk farao var omskåret og hadde gode tenner

Eksperter har elektronisk pakket opp den siste uåpnede faraomumien. Bak bandasjene skjulte Amenhoteps hemmeligheter seg.

I flere tiår har farao Amenhoteps jordiske levninger vært den eneste kongelige egyptiske mumien som aldri har blitt pakket opp. Men i 2019 fikk eksperter tillatelse til å se inn bak bandasjene. Nå er rapporten deres klar.

Tillatelsen gjaldt imidlertid kun elektronisk skanning – av frykt for å skade mumiens godt bevarte innpakning av blomstrete stoffer og ansiktsmasken.

Til alt hell var forskerne i stand til å lage en nøyaktig 3D-modell ut fra skanningene. Undersøkelsene avslører at den ca. 35 år gamle faraoen var 169 cm høy og hadde sunnere tenner enn sine samtidige.

Han var også omskåret, slik det gamle Egypts tradisjoner påbød. Skanningen viste dessuten at Amenhotep, som var sønn av den mektige krigerkongen Ahmose, ikke døde en voldelig død som etterlot seg skader på knoklene.

Amenhoteps mumifiserte lik lå litt langt nede i forhold til den vakre dødsmasken som han ble begravd med.

© Sahar Saleem/University of Cairo/PA

Ompakket 500 år etter sin død

Amenhotep 1. døde i ca. 1504 f.Kr., men allerede 500 år senere ble hans jordiske levninger undersøkt av det første ekspertteamet. Graven hans var blitt plyndret, og egyptiske prester flyttet faraoen til et tryggere sted.

«At Amenhotep 1.s mumie aldri var blitt pakket ut i moderne tid, ga oss en unik mulighet til å studere hvordan han opprinnelig var blitt mumifisert. Men også hvordan prestene behandlet og gjenmumifiserte ham århundrer etter hans død», forklarer dr. Sahar Saleem fra universitetet i Kairo.