Egyptisk gravplass fra oldtiden avslører unike funn

Arkeologer har funnet en gravplass med en fargerik kiste til en datter av en yppersteprest og en komplett skriftrull med lange passasjer fra et viktig verk.

Gravfund mumie.

En utskåret og malt trekiste som forestiller Tadi Essah, datter av ypperstepresten Djehuty Mes i Ashmunein.

© MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Det høres kanskje ut som noe fra en Indiana Jones-film, men arkeologer har lenge vært på sporet av et spesielt gravsted i Tuna El-Gebel-nekropolen i Al-Ghuraifa-området, 17 mil sør for Kairo.

Flere gamle tekster har fortalt om en spesiell gravplass fra perioden det nye riket (1550–1070 f.Kr.) i området.

Fram til nå har arkeologene imidlertid «bare» funnet gravplasser fra det gamle riket (2686–2181 f.Kr.), den første mellomperioden (2181–2055 f.Kr.), det midtre riket (2055–1650 f.Kr.) og den sene perioden (712–332 f.Kr.).

I 2017 startet et nytt utgravningsprosjekt i området, og nå har Egypts departement for turisme og oldtidsgjenstander kunngjort funnet av en gravplass fra det nye riket, ifølge en uttalelse på Facebook.

Gravplassen antas å være mer enn tre tusen år gammel og inneholder flere kister og andre gjenstander som har tilhørt høytstående embetsmenn og prester fra det gamle Egypt.

Flere av gravene er hugget inn i fjellveggene, og kistene er laget av både stein og tre, mens flere inneholder godt bevarte mumier.

Fargerik kiste og viktig papyrus

En av kistene som har vakt størst oppmerksomhet, er en fargerik, gravert kiste som tilhørte datteren til en yppersteprest for den gammelegyptiske guden Djehuti, også kjent som Thoth, som blant annet var guden for skrift.

Den gravlagte skal ha hett Tadi Essah, datter av ypperstepresten Djehuty Mes, mens en annen kiste skal ha tilhørt en kvinne ved navn Nani, som var kjent som «sangerinnen til guden Djehuti».

I tillegg fant arkeologene hundrevis av amuletter og smykker.

Gravfund Egypten.

Øverst til venstre ser vi noen av kanopeglassene som inneholdt de avdødes indre organer. Øverst til høyre står en statue fra gravkammeret. Nederst til venstre står kisten til kvinnen ved navn Nani, og nederst til høyre står en rekke ushabti-statuer.

© MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Ved siden av Tadi Essahs kiste fant de en trekasse som inneholdt begravelsesfigurer, også kjent som ushabti-statuer, som ligner mumier og ble plassert på gravsteder for at de skulle fungere som tjenere i livet etter døden.

Den samme kassen inneholdt også kanopiske krukker, som egypterne brukte til å oppbevare organer – lunger, lever og tarmer – som ble fjernet fra kroppen under mumifiseringsprosessen for å bevare dem for livet etter døden.

Et annet overraskende funn i graven er en komplett og godt bevart papyrusrull som er mellom 13 og 15 meter lang.

I denne rullen fant arkeologene illustrasjoner og passasjer fra deler av Dødeboken, et verk som ble påbegynt under begravelsesritualene i det nye riket. Det er den første komplette papyrusen som er funnet i området.

Denne begravelsesteksten ble ansett som en hellig tekst med besvergelser og magiske formler som skulle beskytte og hjelpe den avdøde i livet etter døden.