Egyptisk kattemumie avslørt som bløff

Egypterne gjorde mumifiserte husdyr til en hel industri, men nye skanninger viser at mumiene ikke alltid var det de ga seg ut for å være.

Kattemumien var full av bandasjer som skulle få den til å virke større enn den egentlig var.

© University of Aberdeen

Da en gruppe forskere på Aberdeen-universitetets museum foretok CAT-skanninger av sine utstilte mumier fra oldtidens Egypt, fikk de seg en overraskelse. Skanningene skulle avsløre hva mumiene skjulte, og heretter resultere i 3D-modeller av innholdet.

Men da turen kom til museets store kattemumie, viste det seg at den ikke inneholdt en voksen katt, men skjelettet av en liten kattunge.

Du kan se kattemumiens innhold her:

Video

Dyremumier uten dyr

Kattungen var balsamert og svøpt i bandasjer som fikk mumien til å se større ut.

Ifølge Neil Curtis fra universitetet i Aberdeen handlet det om økonomi: “Man kunne tjene mer på en stor kattemumie enn på en liten, så man fikk den ganske enkelt til å virke større," sier han.

Og andre museer har gjort lignende oppdagelser: På Fields Museum i Chicago fant forskerne for eksempel ut at mange av dyremumiene deres ikke inneholdt et eneste spor etter dyr, men i stedet var fylt opp med lær og grus.

Mumieindustri

“Det ser ut til at nakken på kattungen er knekt, så det er jo en grusom historie," sier Neil Curtis og fortsetter: "Men den gir oss ny kunnskap om hverdagen i oldtidens Egypt og tradisjonene som eksisterte rundt templene."

Mange egyptere ville gjerne ha husdyr med seg i graven, men kattemumier fungerte også som offergaver til gudene - særlig til gudinnen Bastet, som var avbildet som katt.

De mumifiserte dyrene skapte en hel industri i Egypt, og det anslås at det ble laget opp mot 70 millioner dyremumier til sammen.