Egyptisk prinsesse led av åreforkalkning

Undersøkelser viser at oldtidens egyptere led av moderne livsstilssykdommer, selv om de både spiste sunt, var aktive og ikke røykte.

Prinsesse Ahmose-Meryet-Amon levde rundt år 1550 f.Kr. Hun led av alvorlig åreforkalkning­ og døde i 40-årsalderen.

Diagnosen kommer 3500 år for sent, men har likevel forbløffet leger verden over. Skanninger av den egyptiske prinsesse Ahmose-Meryet-Amons mumie viser at hun led av historiens første diagnostiserte åreforkalkning.

«Hadde hun levd i dag, måtte hun ha hatt en bypassoperasjon», sier Gregory Thomas, kardiologiprofessor ved University of California, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Skanningen viste forkalkning (de lyse flekkene) i to av prinsessens kranspulsårer.

Sammen med andre eksperter har Thomas skannet 52 egyptiske mumier og funnet ut at halvparten led av åreforkalkning i ulike stadier. Mest fremskreden var sykdommen hos Ahmose-Meryet-Amon, som hadde arteriosklerose – fettavleiringer – i både høyre og venstre kranspulsåre.

Åreforkalkning forbindes gjerne med det moderne, fettrike kostholdet, mens oldtidens egyptere i hovedsak ernærte seg på frukt, brød og lite kjøtt. Røyking fantes ikke, og de fleste levde et aktivt liv.

Forskerne tror prinsessen kan ha spist fetere mat enn det som var normalt, eller at hun genetisk var mer mottakelig for åreforkalkning.