Egypts mektige dronning døde av kreftfremkallende salve

Tyske forskere har funnet rester av en 3500 år gammel hudkrem. Den kan ha vært årsaken til at Egypts mest berømte kvinnelige farao utviklet kreft.

Etter Hatshepsuts død ble mange av monumentene hennes ødelagt. Ingen vet hvorfor.

Nye undersøkelser viser at det muligens var en hudkrem som tok livet av Egypts mektige dronning Hatshepsut (1473-1458 f.Kr.). Tyske forskere har funnet rester av salven i en 3500 år gammel flaske, som ifølge en inskripsjon har tilhørt den kvinnelige faraoen.

Opprinnelig trodde forskerne at flasken hadde inneholdt parfyme, men etter å ha analysert restene fant de blant annet spor etter stoffet kreosot, og asfalt. Egypterne brukte de to stoffene til behandling av kroniske hudsykdommer, men i dag er det kjent at stoffene er kreftfremkallende.

Forskere har funnet kreftfremkallende stoffer i en flaske som har tilhørt dronning Hatshepsut.

«Vi har lenge visst at Hatshepsut hadde kreft, og at hun kanskje døde av sykdommen. Nå kjenner vi kanskje også årsaken», sier Michael Höveler-Müller, kurator­ ved Egypt-samlingen ved universitetet i Bonn.

Hvis Hatshepsut led av en kronisk hudsykdom og kanskje over en årrekke brukte den spesielle kremen for å lindre kløe, så kan det ifølge Höveler-Müller ha vært fatalt.