Christian Courbet & Sahar Saleem

Forsker: Slik så Tutankhamon ut under gullmasken

Tidligere gjengivelser av egypternes mest kjente farao var helt på jordet, mener professor. Nå har hun skapt det hittil mest naturtro ansiktet på barnekongen.

Tutankhamons ansikt lignet ikke en europeers, mener dr. Sahar Saleem, som er professor i radiologi ved Kairo universitet i Egypt. Derfor kastet hun seg ut i et nytt forsøk på gjenskape ansiktet under Tutankhamons berømte gullmaske.

Eksperter har tidligere prøvd å gjenskape barnekongen. Tutankhamons mumie ble derfor CT-skannet i både 2005 og 2009, men det resulterte ikke i et riktig bilde, mener professor Saleem.

Når man gjenskaper ansikter fra kranier, er det nødvendig å legge til muskulatur og fettdepoter. I både 2005 og 2009 tok ekspertene utgangspunkt i europeiske og amerikanske mål, og ifølge Saleem går ikke dette. Hun studerte i stedet ansiktet til moderne egyptere.

VIDEO: SLIK SÅ DEN UKORREKTE TUT UT I 2005

Video

Fyll fra balsameringen var i veien

Sammen med kanadiske kolleger gikk Saleem i gang med å gjenskape Tutankhamon, som var Egypts farao fra 1332 til 1323 f.Kr.

«Vi hadde problemet med at balsamørene hadde plassert fyllmaterialer under huden», forklarer Saleem.

Fyllet forvrengte ansiktsformen, men ved hjelp av CT-skanninger klarte hun å gjenskape kraniet og lage 3D-modeller som deretter ble forsynt med muskulatur, hud og ører.

Til slutt kunne ekspertene legge til små korreksjoner basert på gjengivelser som fantes på faraoens sarkofag, og skape den hittil mest nøyaktige gjengivelsen av Tutankhamons ansiktstrekk.