Forskere gjenskaper ansiktet på 2000 år gammel egyptisk mumie

Hun var en vakker ung kvinne da hun døde et sted i det sørlige Egypt for minst 2000 år siden. Nå har en gruppe australske forskere vekket henne til live igjen ved hjelp av moderne teknologi.

3D-printingen av Meritamuns kranium tok 140 timer.

© Paul Burston

En CT-scanning, et 3D-printet kranium og solid rettsmedisinsk håndverk har for første gang avslørt hvordan en mer enn 2000 år gammel kvinnelig mumie så ut før hun døde.

Og resultatet har åpenbart en vakker kvinne på mellom 18 og 25 år. Hun har fått navnet Meritamun, som betyr «elsket av guden Amon».

Noe av det som er spektakulært med rekonstruksjonen er at forskerne – som arbeider ved University of Melbourne og Victorian Institute of Forensic Medicine – ikke har fjernet en eneste bandasje fra den uhyre skrøpelige relikvien.

Ny teknikk åpner uendelige muligheter

Forskerne har 3D-printet en nøyaktig gjengivelse av mumiens kranium ut fra en CT-scanning. Dermed har det vært mulig å rekonstruere ansiktet med stor presisjon.

Det har ikke vært mulig tidligere, og det åpner for ny viten om de mange hundre tusen funnene av kranier og skjelettdeler som ligger på museer og universiteter verden over.

Samtidig vil teknikken kunne hjelpe til ved rettsmedisinsk identifisering av ofre fra for eksempel ulykker eller kriminalitet.

Video

Et blikk rett inn i fortiden

"Denne nye ikke-invasive teknik gør os i stand til at se gennem alle lagene - inklusive rester af muskler og selve kraniet," fortæller dr. Ryan Jefferies fra University of Melbourne.

"Det er et eksepsjonelt innblikk i et liv som ble levd for tusener av år siden. Tidligere rekonstruksjoner har vært veldig spekulative, men nå kan vi gjør det med vitenskapelig nøyaktighet, forklarer han.," forklarer han.

Video