Shutterstock, John Wiley & Sons

Forskere: Tutankhamons meteordolk er ikke egyptisk

Barnekongens dolk er laget av jern fra en meteor. Kalk på skaftet avslører opprinnelsesstedet, mener ekspertgruppe.

Blant Tutankhamons mange skatter har få vakt så stor oppsikt som en liten dolk smidd av jern. Dette skyldes at ingen kjente til jernmalm da den unge faraoen styrte Egypt fra 1333 til 1323 f.Kr. Gjenstander av jern var ekstremt sjeldne fordi de stort sett bare kunne lages av jern fra meteorer som hadde truffet jorda.

For vel 3300 år siden var det derfor bare noen få smeder som var i stand til å bearbeide jern, og historikere har lenge lurt på hvor Tutankhamons vakre dolk ble laget. Nå slår japanske eksperter fast at smeden ikke var egyptisk.

Forskerne har gransket dekorasjonen på dolkens skaft og den rikt dekorerte sliren.

© University of Pisa

Fikk bestefars kniv med seg i graven

En gruppe astronomer fra Tokyos universitet undersøkte våpenet i håp om å finne spor etter opprinnelsen. De oppdaget at edelstener og gull var festet til dolkens skaft med en slags gips som inneholdt kalk. Denne metoden ble først brukt i Egypt flere hundre år senere. Det kalkbaserte bindemiddelet var til gjengjeld populært i datidens Anatolia.

Tutankhamons dolk er i dag utstilt på Kairos nye museum for oldtidsfunn: Grand Egyptian Museum.

© Shutterstock, John Wiley & Sons

Fra kilder funnet i Egypt vet historikerne også at kongen av Mitanni, som lå i det sørlige Tyrkia og nordlige Syria, forærte minst én jerndolk til Tutankhamons farfar, Amenhotep 3. Nå mener det japanske forskerteamet at det trolig er denne kniven som Tutankhamon fikk med seg i graven.