Gigantisk egyptisk statue var ikke Ramses 2.

Siden en kolossal statue ble funnet i en gjørmepøl i Kairo, har mange ment at den forestiller den store farao Ramses 2. Men tegn på statuen får nå eksperter til å mene at det er en helt annen farao som har stått modell til skulpturen.

  1. mars fant tyske arkeologer hodet og overkroppen til en enorm statue i Mattarya-distriktet i Kairo.
© AFP, Khaled Desouki

Med en torso på 3 tonn og en høyde på 9 meter var både arkeologer og medier raskt ute med å gjette på at den store statuen som ble funnet i Kairo 7. mars, skal tilskrives den store, kjente faraoen Ramses 2.

Men nå må tittelen endres. På et pressemøte fortalte Egypts minister for antikviteter, Khaled El-Enany, at det ved nærmere ettersyn er funnet inskripsjoner på statuen som tyder på en annen modell for statuen enn Ramses 2.

I stedet er arkeologer nå “nesten sikre” på at statuen er laget til ære for farao Psamtik 1. Han var farao i Egypt fra 664 til 610 f.Kr. – og altså langt senere enn Ramses 2. (1279-1213 f.Kr.)

Tegn avslører statuens modell

Tegnene viser seg å være en inskripsjon for et av farao Psamtik 1.s navn.

Ifølge landets antikvitetsminister var det normal kongelig prosedyre at hver farao hadde fem titler med fem tilhørende navn.

Og på statuen var arkeologer heldige å finne Psamtik 1.s andre tittel, som er tegnet med en gribb og en kobraslange etterfulgt av navnet “Neb Aa”.

Psamtik 1. er den eneste faraoen som refereres til som “Neb Ab”, som betyr ”armens innehaver”. I overført betydning viser det til at han hadde en sterk og mektig arm.

Herodot skrev om Psamtik 1.

Psamtik 1. regjerte i det 26. dynastiet i 54 år – rundt 600 år etter farao Ramses 2.

Psamtik er blant annet beskrevet av den greske historieskriveren Herodot i hans verk Historie. Faraoen var gift med Mehytenweskhet, og de fikk tre barn: Necho 2., Merneith og Nitocris 2.